pixel

Теменужка Петкова: Няма опасност за енергийната система на страната

Ситуацията в „Мини Марица-изток” ЕАД е тежка, но овладяна. Няма опасност за енергийната система на страната, е обявила в Раднево министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщиха от пресцентъра на дружеството. Вчера тя е била на работно посещение в Раднево, за да се запознае на място с въгледобива в рудниците.

През изминалата нощ водите на язовир „Ковачево” се повишиха рязко с 40 см и достигнаха нива над котата на преливане – 132,67 см, което доведе до заливане на част от жп инфраструктурата на дружеството по направление към ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД.

При посещението си днес Петкова се е свързала с министъра на транспорта Ивайло Московски, за да бъде осигурено алтернативно жп трасе. Така ще се доставят въглища към ТЕЦ „Марица Изток 2” ЕАД, докато се отстранят щетите, нанесени от обилните валежи в рудника. Подаването на въглища ще става от рудник „Трояново-север” през гарите „Трояново”, „Разделна”, „Любеново”, „Раднево”, „Ковачево” до централата.

„Ситуацията е тежка и щетите тепърва ще се оценяват. Най-важното в този момент е, че няма пострадали хора и енергийната система на страната не е под заплаха” – е изтъкнал изпълнителният директор на „Мини Марица-изток” ЕАД инж. Андон Андонов.

За последните 44 часа (от 6 март сутринта до вечерта на 7 март) са паднали средно 70 л/кв.м на територията на трите източномаришки рудници. Част от съоръженията в добивния участък на рудник „Трояново-1” през нощта са залети с вода и добивът на въглища от този рудник днес е преустановен, създадена е своевременна организация и няма опасност за работещите там.

Към момента няма опасност за добивните участъци на другите два рудника на „Мини Марица-изток” ЕАД. Наличните хидротехнически съоръжения продължават да работят с максимално натоварване.

dariknews.bg

Може да харесате още...