pixel

Tepco и Mitsubishi планират въглищни електроцентрали във Фукушима

Tepco и Mitsubishi планират въглищни електроцентрали във Фукушима

Операторът на японската атомна електроцентрала Фукушима и три фирми от групата Mitsubishi планират да изградят нов тип енергийно ефективни въглищни електроцентрали във Фукушима, обяви източник, близък до фирмите, цитиран от Ройтерс.

Tokyo Electric Power Co ще работи заедно с Mitsubishi Heavy Industries, Mitsubishi Corp и Mitsubishi Electric за изграждане на интегрирани газифицирани електроцентрали с комбиниран цикъл.

Компаниите от групата на Mitsubishi група ще имат мажоритарен дял в новите предприятия, а закъсалата Tepco ще отговаря за управлението на съоръженията. Планира се  те да бъдат пуснати онлайн около 2020 г.

От изтеклата информация не става ясно дали новият проект ще замени плана за изграждане на ветроенергийна електроцентрала на мястото на разрушената АЕЦ Фукушима. А началото на тази година се разбра, че Япония планира да построи вятърна ферма на мястото на авариралата ядрена централа.

Tepco е под натиск да въведе енергийно ефективни съоръжения, след като всичките й ядрени централи бяха спрени след бедствието във Фукушима и няма непосредствени перспективи за рестартирането им.

Mitsubishi Heavy пък иска да се утвърди като водещ играч в новата технология за газифицирани електроцентрали с комбиниран цикъл, която ще се увеличи мощността с 20 процента спрямо конвенционалните електроцентрали на въглища, използвайки същото количество гориво.

greentech.bg

Може да харесате още...