pixel

Термопомпа – възможно ли е зоново управление?

salus

Термопомпата (ТП) е ефективно и екологично отоплително устройство. Голямото ѝ предимство е, че използва топлинна енергия, получена от възобновяеми източници (ВЕИ; въздух, почва, подпочвени води). Освен това термопомпата не отделя парникови газове, не изисква поддръжка и консумира малко енергия. Така че едва ли е изненадващо, че все повече хора избират да отопляват домовете си с термопомпа. Съществува и проблемът с контролирането на топлината, която произвежда. Смята се, че зоновият контрол увеличава степента на натоварване на ТП. Но дали е вярно? Как безопасно да управляваме термопомпата, за да постигнем правилната температура в помещенията?

Как работи термопомпата?

Устройството изпомпва топлина от източника на топлина към източника на топлина, като същевременно консумира електричество. Първичен източник е мястото, където се поема работната среда; вода, земя или въздух и от това зависи типът на помпата. При въздушните помпи първичният източник ще бъде въздух, при водните помпи – подземна вода, при земните помпи енергията се взема директно от земята. Вторичен източник не е нищо друго освен система за отопление на дома.

Термопомпата се състои от:
– обменник, който извлича топлина от околната среда (например термопомпа с въздушен източник изсмуква въздух);
– компресор, който върши вътрешна циркулация, повишава температурата и налягането на хладилния агент;
– обменник и вентил, който пренася топлината към горния източник (т.е. домашна инсталация) и затваря веригата.

В обобщение, термопомпата работи на принципа на термодинамично преобразуване. Той придвижва топлинния поток от земята, водата или въздуха към отопляемите помещения, а и към системата за БГВ. Такива помпи ще захранват успешно радиатори, подово отопление и вентилаторни конвектори.

Зонов контрол и термопомпата

Най-просто казано, зоновият контрол се състои в инсталиране на термостат във всяка стая, което ви позволява да регулирате температурата в къщата според нуждите на потребителя.

salus

Междувременно термопомпата, поради своя работен механизъм, има доста дълъг старт. Следователно е необходимо време, за да загрее носителя, взет от околната среда (например въздух). Това има очевидни недостатъци, когато искаме да използваме контрол на зоната/стаята, който е удобен за членовете на домакинството. Например, ако искате да отоплявате малка стая (например баня) с подово отопление, трябва бързо да включите и изключите термопомпата. И това неизбежно може да доведе до нейния провал. Следователно ние не управляваме директно термопомпата, а разпределението на водата от буфера, който събира произведената от нея топлина. Това ви позволява да се възползвате от всички предимства на зоналния контрол на дома.

Също така си струва да припомним, че отоплението с термопомпа се вписва перфектно в новите технически изисквания за сгради, издигнати от януари 2021 г. (WT 2021). Тези изисквания, в духа на енергийната ефективност, се фокусират върху възобновяемите топлинни източници. В този контекст нискотемпературните отоплителни системи (подово отопление) и автоматичното управление стават още по-важни. Термопомпите постигат най-голяма ефективност именно в системи с ниска температура. А подовото отопление изисква добър контрол.

Ползи от контрола на отоплението

Зоновото управление на различните видове отопление дава индивидуален комфорт и предотвратява прегряване на помещенията, като и намалява загубите на енергия. В резултат на това използваме толкова топлина, от колкото всъщност се нуждаем – нито повече, нито по-малко. Благодарение на това спестяваме пари и се грижим за природата. Така че, ако използваме зонов контрол за такова екологично и икономично устройство като ТП, предимствата се умножават.

Стайни термостати за зонов контрол: Salus SQ610, RT520, VS30W/B, HTRS 230.

Докато повечето ТП се захранват от електричество (което, за съжаление, не е евтино), те могат да използват и възобновяеми ресурси (ВЕИ), които са безплатни и неизчерпаеми, като и помагат за компенсиране на разходите.

salus

Баланс на ползите от контрола на отоплението:
– създайте топлинни зони: отделен контрол на температурата във всяка стая;
– избягване на прегряване и охлаждане: температура, адаптирана към функцията на помещението;
– оптимална консумация на енергия;
– спестяване на гориво за отопление и пари;
– опазване на природната среда;
– комфорт и удобство.

Важно!

Необходим е контрол на зоната/стаята. Въпреки това, за ефективност и безопасност на ТП отоплителната система трябва да бъде оборудвана с подходящ буферен съд – съхраняваната в него топлина се разпределя през отоплителни контури. Контролерите и регулаторите управляват топлината в съответствие с индивидуалните настройки на членовете на домакинството. Това ви позволява да автоматизирате разпределението на отоплението и да поддържате избраната температура в къщата. Контролът се извършва на ниво буфер, а не на термопомпата. В този случай управлението на температурата става толкова удобно и ефективно, колкото при газово или електрическо отопление.

За повече информация – Salus.

Може да харесате още...