pixel

Термопомпи: електрификацията на отоплението

Hitachi

„Електрификацията на сгради“ е нов термин, с който се обозначава преминаването от технологиите, използващи изкопаеми горива, към по-чисти и възобновяеми енергийни източници, с които да се електрифицират сградите. Повечето сгради използват различни видове гориво: електричество за захранване на светлини, уреди и други, например интернет и газ за печки, фурни и котли.

Целта на електрифицирането на сгради е да се премине от изкопаеми горива към електричество, осигурено от слънчеви, вятърни и други източници. Една от водещите технологии е термопомпата, която драстично намалява консумираната енергия за отопление и/или битова топла вода.

Какво е термопомпа?

На по-достъпен език, термопомпата използва топлината, налична в земята или въздуха, за да генерира необходимата енергия за отопление, охлаждане и битова гореща вода. Това е универсална технология, която може да се използва във всички видове сгради – както жилищни, така и предприятия.

Hitachi

Топлинните помпи се нуждаят от електричество, за да функционират, но тъй като се възползват от топлинната енергия от възобновяем източник, тяхното производство на топлина е по-голямо от електроенергията, която консумират. Това е една от причините да се превърне в ключова технология в електрификацията на сградите, особено в Европа и Великобритания.

Както бе споменато накратко по-горе, има термопомпи, които се захранват от земята и други, които се захранват от въздуха. В тази статия ще говорим за аеротермални термопомпи, от които има два основни вида:

Въздух-въздух:

Подобно на климатичните системи, те осигуряват както отопление, така и охлаждане и е необходимо да се инсталира само едно вътрешно тяло, за да насочи въздуха в желаното пространство.

Въздух-вода:

Този вид използва топлината, извлечена от външния въздух за производство на топла вода за отоплителни системи като радиатори и подово отопление. Въздушно-водните термопомпи могат да се използват за охлаждане и производство на битова топла вода.

Днес ще се фокусираме върху въздушно-водните термопомпи.

Hitachi

Предимства и недостатъци на термопомпите

Вече обяснихме, че въздушно-водните термопомпи са един от най-екологичните варианти за отопление, но какви точно са ползите?

Предимства на термопомпата:
– по-ниски експлоатационни разходи, което позволява да се спестят пари в сравнение с други отоплителни системи;
– значително намалява въглеродното замърсяване;
– може да осигурява отопление, охлаждане и в зависимост от системата, битова топла вода;
– изисква по-малко поддръжка, осигурявайки на собственика надеждна работа през цялата година;
– това е по-безопасен начин за отопление на дома в сравнение със системи, които разчитат на изгаряне;
– в някои държави може да имате право на безвъзмездна финансова помощ като част от правителствени схеми, които разглеждат технологиите за възобновяема енергия, като например схемата за стимулиране на възобновяемата топлина (RHI) във Великобритания.

Но, разбира се, когато мислите за инсталиране на въздушно-водна термопомпа, трябва да вземете предвид и недостатъците:

Недостатъци на термопомпата:
– термопомпите имат висока първоначална цена в сравнение със стандартните климатични машини;
– инсталирането може да бъде трудно, особено ако е монтирано подово отопление;
– за да я инсталирате в някои сгради, се нуждаете от разрешение за строеж.

Все повече се придвижваме към по-екологичен свят и се стремим да въведем по-чиста и възобновяема енергия във всички възможни аспекти на нашето ежедневие, така че технология като тази създава много положителна обща цел между компанията и клиента в това отношение. Въздушно-водната серия термопомпи на Hitachi Yutaki R32 има за цел да постигне точно това.

Hitachi

Въздушно-водна термопомпа Hitachi: Serie Yutaki R32

Серията Hitachi Yutaki R32 е колекция от първокласни въздушно-водни термопомпи, която е синоним на ефективност.

С тела, които могат да осигуряват отопление, охлаждане и/или битова топла вода, серията Hitachi Yutaki R32 е универсална и правилен избор за почти всеки тип сграда. Моделите могат да се комбинират с нови или съществуващи радиатори, подово отопление и други нагреватели.

В името си R32 се отнася до вида на използвания хладилен агент, а в случая с Yutaki R32, този хладилен агент помага да се намали въздействието на глобалното затопляне на устройството с до 70%. Страхотно, нали? Нека да видим по-подробно какво предлага тази серия.

Yutaki S R32 de Hitachi – отопление, охлаждане и битова топла вода

С 3 модела от 4.3kW до 8kW, между които да избирате, можете да очаквате непрекъсната работа от -25°C до 46°C, без изобщо да губи ефективност. По-конкретно, отоплението е от -20°C до 25°C, а охлаждането от 10°C до 46°C. Използвайки подово отопление и радиатори, Hitachi Yutaki S R32 е съвместим и с повечето резервоари за топла вода, за да осигури надеждно цялостно решение през цялата година.

Hitachi

Yutaki S Combi R32 Hitachi – отопление, охлаждане и топла вода с вграден резервоар

С най-добрия коефициент на работа, до 5.25 дори при студени условия, и най-добро съотношение на енергийна ефективност на пазара, до 5.4, този уред предлага най-високото ниво на енергийна ефективност на европейския пазар (A +++). Класът SCOP (сезонен коефициент на изпълнение) на Hitachi Yutaki S Combi R32 е 4,6 и може да произвежда вода до 60°C. Този модел се предлага в широк диапазон от мощности (15 модела на разположение между 4.3kW и 8kW), което го прави изключително гъвкав, както и компактен и работещ почти безшумно.

Yutaki M R32 Hitachi – отопление, охлаждане и може да осигури битова топла вода

Предлага се в 4.3kW и 8kW, този уред е идеален за сгради с ограничено пространство, тъй като се състои от едно компактно външно тяло. Лесно се инсталира и свързва към системи за подово отопление и охлаждащо оборудване, а е възможно да се получи битова топла вода чрез инсталиране на бойлер за топла вода, създавайки цялостна система. Yutaki M R32 може да се комбинира и използва с котли или басейни. Подобно на Yutaki S Combi, има същия коефициент на производителност и съотношение на енергийна ефективност и максимален охлаждащ капацитет до 9kW.

Интересувате лсе от електрификацията на сгради и искате да знаете какви ползи бихте могли да получите с агрегат Yutaki R3 от Hitachi? Независимо дали за жилищна или търговска употреба, ви каним да научите за гамата от термопомпи Hitachi и тяхната наличност.

Може да харесате още...