Термостатични глави за радиаторни вентили

romstal

Здравият човек има телесна температура приблизително 37°С, като организмът е в състояние да я поддържа в оптимални граници, в зависимост от температурата и относителната влажност на околния въздух.

Поддържането на оптимална за всяко помещение температура на въздуха се отразява не само върху здравето и работоспособността, но и върху разходите за отопление. Така например намаляването на температурата само с 1°С води до намаляване на разходите за отопление с около 6% и обратно.

Поддържането на по-високи от препоръчителните температури също е нежелателно, защото причинява изнежване на човешкия организъм и улеснява простудните заболявания, а същевременно води до съществен преразход на средства. Установено е също така, че температури на въздуха 24–25°С и повече намаляват работоспособността и дори притъпяват интелектуалните възможности.

Ето защо се препоръчва всеки радиатор да бъде оборудван с термостатичен вентил. Това не само спомага за поддържане на здравословна температура, ограничаване на потреблението, но и намалява емисиите на CO2 в атмосферата.

Но какво представляват термостатичните вентили? Нека ги опознаем по-добре в тази статия.

Какво представляват термостатичните вентили?

Както подсказва името, термостатичните вентили са възел, състоящ се от радиаторен вентил, който има вграден термостат (термостатична глава), поддържащ постоянна температура в помещението, в което е монтиран.

romstal

Термостатичната глава в своята същност е пропорционален регулатор на температурата с вграден сензор съдържащ специална течност. Когато температурата на околната среда се увеличава, това води до увеличаване на обема на течността, която се разширява. Когато температурата падне, се случва обратното – буталото се затваря от силата генерирана от противодействащата пружина. Аксиалното движение на чувствителния елемент се предава на обтуратора на клапана чрез вретено, като по този начин се регулира входящия поток към отоплителното тяло и не позволява нежелано повишаване на температурата, което довежда до значителни икономии на енергия.

romstal

От какво е направен термостатичният вентил?

Термостатичните вентили за радиатори имат 3 основни компонента:
1. Регулиращ вентил.
2. Термостатична глава, която се монтира на вентила.
3. Чувствителният елемент в термостатичната глава.

Регулиращият вентил позволява регулиране на потока на топлинен агент, който влиза в радиатора.
Термостатичната глава задейства регулиращия вентил. Тя може да бъде традиционна с термостатичен елемент или може да бъде електронна.
Чувствителният елемент или сондата усеща температурата на околната среда и контролира вентила.

Колко са видовете термостатични радиаторни глави?

Въз основа на конструктивните характеристики и според това колко ефективна е термостатичната глава, се класифицират на:
– традиционни;
програмируема с електронен дисплей;
програмируеми с радиовълни.

Когато инсталирате термостатичните глави, обърнете внимание на следното:
– не монтирайте на пряка слънчева светлина;
– винаги монтирайте главата в хоризонтално положение;
– циркулацията на въздуха около термостатичната глава не трябва да се влияе от ниши или завеси.

Ако тези условия не могат да бъдат изпълнени, можете да използвате термостатични глави с външна сонда, за да ги монтирате в зони, които ви позволяват да правите точни измервания на стайната температура.

Каква е разликата между термостатичните вентили и обикновените?

Термостатичните вентили работят автоматично, контролирани от вътрешния термостат и ще затворят радиатора, ако бъде достигната зададената температура. Обикновените радиаторни вентили (без термостатична глава) ще се затворят само ако физически отидете до тях и ги затворите.

Трябва ли да инсталирам термостатични вентили, ако имам стаен термостат?

Да. Термостатичните вентили са чудесен начин да поддържате стайната температура постоянна. С тях получавате две важни неща: комфорт и икономичност. Използвайки термостатични вентили и стаен термостат , вие ще регулирате перфектно температурата в помещението и няма да имате стая, която да е прегряла.

Коя термо глава да изберем?

Цената на термостатичните глави се формира въз основа на състава на работното вещество, вида на термостатичната глава, вида на сензора, и разбира се, производителя. Цената на термостатичните глави от реномирани производители ще бъде по-висока, отколкото от неизвестни компании, но качеството на тази глава също ще бъде високо.

Термостатичните глави от производители като Giacomini, Danfoss, Honeywell, Caleffi, Herz, Heimeier ще имат добра гаранция и ще бъдат по-ефективни и надеждни.

Не забравяйте, че термостатичната глава е оборудване, което не се закупува за една година и следователно спестяването не е подходящо тук.

Термостатичен комплект Giacomini

romstal

Историята на компанията започва в Италия през 1951 г. когато Алберто Джакомини започва да произвежда малки месингови елементи. Днес компанията е световен лидер в производството на компоненти и системи за разпределение на отопление, охлаждане и битова гореща вода. Вентилите Giacomini са с добро качество. Термостатичният комплект е пълен и се предлага в удобна кутия. Тези вентили имат гумено хидравлично уплътнение, което позволява бърза, безопасна връзка към радиатора, без използването на допълнителни уплътнителни материали.

Термостатичен комплект Danfoss

romstal

Компанията Danfoss е не само пионерът в създаването и развитието на радиаторните термоглави, но поради изключително високото им качество и доказана дълготрайност, която надхвърля 25 години, концернът и днес е най-големият производител на този вид устройства с над 400 млн. вентила монтирани по цял свят. Комплектът вентили на Danfoss съдържа термостатичен регулиращ вентил, секретен вентил и термостатична глава.

Комплект термостатичен вентил Caleffi

romstal

Компанията е основана през 1961, известна в цял свят с безкомпромисното качество в производството на всеки един детайл. Комплектът съдържа термостатичен регулиращ вентил, секретен вентил и термостатична глава. Тези вентили също имат гумено хидравлично уплътнение, което позволява бърза, безопасна връзка към радиатора.

Други модели и марки термостатични вентили:
– Термостатични вентили на Honeywell;
– Термостатични вентили Romstal;
– Термостатичен вентили Herz.

Какво означават цифрите на термостатичната глава?

Термостатичната глава има градации, които хората често бъркат с температурата на радиатора. И това е погрешно. Цифрите на термостатичната глава се отнасят за стайната температура, а не за температурата на радиатора. Какво означава това? По-долу можете да видите връзката между цифрите на термостатичната глава и стайната температура. Когато стайната температура падне под зададената стойност, термостатичният вентил позволява на топлата вода да влезе в радиатора.

0 = радиаторът е изключен
* = 5°C – защита от замръзване
1 = 10°С
2 = 15°С
3 = 20°С
4 = 25°С
5 = 30°С

romstal

Какви са предимствата на термостатичното регулиране?

Основните предимства са удобството и икономичността.

– Можете да регулирате желаната температура във всяка стая;
– Можете да регулирате няколко зони на къщата по различен начин едновременно. Можете да отоплявате някои помещения повече, а други по-малко;
– Ограничава експлоатационните разходи на помпи или котли;
– Може да спести гориво;
– Можете да програмирате отоплението с помощта на електронни термостатични глави.

Къде да не инсталирате термостатични вентили?

Има две места, където ви съветваме да не инсталирате термостатични глави.

Първото място е в банята. В банята обикновено искаме да е по-топло, защото имаме по-малко дрехи върху себе си. А термостатичната глава ще затвори крана поради топлината, произведена от банята и душа.

Второто място, където не е нужно да монтирате термостатична глава, е в помещението, където е монтиран термостатът на котела. Защото двамата могат да се объркат.

Електронна термостатична глава

Ако искате да бъдете една крачка напред и да изведете програмирането на отоплението на друго ниво, използвайте програмируеми термостатични глави, които могат да бъдат монтирани на термостатични вентили.

Тези електронни термостатични глави могат да бъдат постоянно контролирани и наблюдавани и съответно регулирани.

Те могат да се използват и в комбинация с други интелигентни нагревателни елементи, управлявани чрез WiFi чрез интернет или от телефона.

romstal

Няколко съвета за постигане на най-добри резултати

1. Радиаторите трябва да имат правилни размери, за да отопляват помещението.
2. В банята трябва да поставите лира за кърпи, достатъчно голяма, за да загрее помещението до 24 градуса.
3. Ако в помещението, където е стайният термостат, има термостатични вентили, препоръчва се те да са отворени максимално през цялото време.
4. Избягвайте да променяте често настройката на термостата. Работата на термостата е да ограничи повишаването на температурата.

За повече информация – Ромстал България.

Може да харесате още...