pixel

Терзийски: Отоплителният сезон ще бъде сезон на лишенията за топлофикациите

Предстоящият отоплителен сезон ще бъде сезон на лишенията на топлофикацонните дружества в страната. Това обаче ще става единствено с оглед да се обезпечат нормално доставките към крайните потребители. Това заяви за агенция „Фокус“ Валентин Терзийски, зам.-председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България по отношение на новия модел за ценообразуване на електроенергията.

Терзийски определи новият модел за ценообразуване като рестриктивен подход за регулиране на цените, направено единствено по политически съображения. По отношение на отоплителния сезон през следващата година, Валентин Терзийски посочи, че голяма част от топлинните дружества са започнали диверсификация на горивото и освобождаване от пълната 100-процентова регулация на цените на природния газ, както и на цени на електрическа и топлинна енергия. „Ще се промени и пазарното поведение на самите топлинни дружества, за да може те да запазят клиентите си“, подчерта зам.-председателят на АТДБ.

Валентин Терзийски заяви също, че към настоящия момент ценовият модел не предпоставя увеличаване на цената на парното за крайния потребител.

„Тенденцията е точно обратна – цената на топлинната енергия ще се запази или дори има вероятност да намалее с оглед на социалната поносимост на цената на парното“, отбеляза експертът. Той призова – държава и регулатор да разберат, че не цената, която трябва да заплати даден клиент е определяща, а доходите на всички в тази държава.

lev.bg

Може да харесате още...