pixel

Tesla откри недостроената „Гигафабрика“

На официална церемония пред медиите в Невада бе открит гигантският завод на Tesla Motors за акумулаторни батерии. Рожденият ден на бе насрочен за 29 юли, но компанията на Елън Мъск реши да покаже „Гигафабриката“ на кореспонденти на Bloomberg и Wired три дни по-рано.

От двете поканени медии отбелязват, че строежът и поддържащата инфраструктура са готови на едва 14%. Въпреки това заводът вече е започнал тестово производство на батерии за стационарното устройство Powerwall.

Журналистите, присъствали на събитието, обръщат внимание и на огромното количество роботизирана техника на поточните линии. Повечето устройства все още не са включени, а строителството се намира в практически начален стадий, но от Tesla били убедени, че производство на пълни обороти може да започне още до края на годината.

По план през 2018-а „Гигафабриката“ вече ще произвежда по 500 000 батерии годишно, а персоналът ще наброява 10 000 служители. Когато заводът бъде завършен, площта му ще достига 930 000 м² или колкото 262 футболни игрища.

fakti.bg

Може да харесате още...