pixel

Tesla ще прави батерии, които да захранват целите ни домове

Производителят на електромобили Tesla е решен да навлезе на пазара на батерийни системи за дома. В реч пред инвеститорите главният технологичен директор на Tesla Джей Би Щраубел заяви, че компанията планира да представи пред потребителите батерии, които могат да захранват цял дом или дори бизнес. Това ще се случи „съвсем скоро“. Топ-шефът каза също, че е възможно продуктът да бъде представен в рамките на месец или два и че производството на тези батериите ще започне след около шест месеца.
Автомобилите на Tesla са еталон за електрическа кола, но дали амбициите им в областта на домашното оборудване няма да направят революция и в ютилити сектора?

Автомобилите на Tesla са еталон за електрическа кола, но дали амбициите им в областта на домашното оборудване няма да направят революция и в ютилити сектора?

Tesla стана известна като водещ производител на електрически автомобили. Луксозните коли на компанията се продават скъпо, но остават ненадминати както откъм пробег, така и от гледна точка на вградените в тях иновации за комфорт и лукс.

Още от основаването на компанията през 2003 г., Tesla се фокусира върху подобряване на автомобилните акумулатори и удължаването на пробега им. Компанията обаче наскоро започна да говори и за батерийно захранване на дома.

Миналата година главният изпълнителен директор на Tesla Елон Мъск каза, че Tesla „се надява да създаде батерия, подобна на тази, която може да се намери в автомобилите на компанията Model S“, която да може „да стои на стената в дома и да се използва за производство на енергия на поискване“. Тъй като подобна батерия би била поставена в дома, Мъск сподели, че мечтае тя да има „красива обвивка“ и да бъде „plug-and-play”, така че да е лесна за използване от потребителите.

Мъск не разкри цялата си визия за проекта. Такива батерии обаче биха могли да се използват при извънредни ситуации като прекъсване на електрозахранването при бедствия и аварии. В дългосрочен план те могат да се окажат популярни и заради тенденцията на децентрализация на производството на електроенергия.

Факт е, че Tesla вече се е доказала като „катализатор“ за реадикална промяна в автомобилния бизнес. Влизането на компанията в сегмента на батериите за домашно ползване може да отключи подобна тенденция и в сферата на домашната автоматизация и енергийна независимост. Това на свой ред би преобърнало пазара на комуналните услуги.

greentech.bg

Може да харесате още...