pixel

Tesla вижда себе си като „компания за иновации в енергетиката“, а не като фирма за коли

Tesla вижда себе си като „компания за иновациите в енергетиката“, а не като производител на автомобили, стана ясно от реч по време петия „Годишен симпозиум за енергийно съхранение“ в САЩ. Там главният технологичен директор на компанията Джей Би Щробел изнесе програмна реч, която бе много показателна за това как Tesla вижда себе си и възможности в бъдеще.

Елън Мъск винаги е казвал, че причината за създаването на Tesla и SolarCity е била, че иска да катализира както производството, така и потреблението на екологично чиста енергия. Изглежда, че Tesla ще играе важна роля не само в частта „потребление“ (настъпвайки в прехода от петрол към чиста енергия в транспорта), но и в сферата на съхранението на енергия от възобновяеми източници.

„Гигафабриката“ за батерии, разбира се, ще играе ключова роля в тази посока. Определено количество от продукцията й няма да е за коли, а за стационарни устройства за съхранение на енергия. Но това не е всичко. Tesla планира не просто да прави батерии. Фирмата има амбиции да се намеси на пазара на проектиране на цели системи за съхранение. А това е част от нейния опит благодарение на електромобилите, които произвежда.

Фирмата вече тества акумулаторна система с 2 мегаватчаса живот на батерията във своята фабрика за електрически автомобили във Фремонт, Калифорния. Компанията планира да мащабира системата до 4 мегаватчаса. Сегашната 2 MWh система достатъчна, за да покрие 10% от пиковото потребление на фабриката. А това значи, че може да осигури спестявания на разходи, ако системата се зарежда в периодите на слабо натоварване и по-ниски цени на електричеството.

greentech.bg

Може да харесате още...