pixel

Тестовете за ядрена безопасност на реакторите в Европа най-рано след месеци

Министри на енергетиката в ЕС прогнозират, че може да отнеме месеци преди да започнат тестовете за безопасност на атомните реактори в ЕС, предаде Bloomberg. Германия, която даде тласък на обсъждането на по-строги правила за ядрена безопасност, настоява за по стриктни правила за ядрена безопасност, както и решението по въпроса да се вземе по-късно тази седмица.

Енергийните министри се обединиха около мнението, че тестовете за безопасност на 143-те атомни реактора в Европа най-вероятно ще започнат през втората половина на годината и ще бъдат доброволни. Тестовете ще покриват потенциални заплахи като земетресения, наводнения, стълкновения със самолети, терористични атаки и надеждността на охлаждащите системи.

Немският министър на икономиката Райнер Брюдерле не е убеден, че всички страни ще подходят взискателно по въпроса като Германия. Той заяви че усилията му за въвеждане на задължителни тестове за ядрена безопасност не са успели да спечелят подкрепа от някои участници. Енергийният комисар Йотингер, Брюдерле и унгарският министър на националното развитие Тамас Фелеги препоръчаха, страните граничещи ЕС, които не са членки на блока, също да бъдат включени в тестовете.

Може да харесате още...