pixel

Тестваха магистрала от соларни панели в Китай

Китай откри миналия четвъртък 1-километрова соларна автомагистрала за тестване.

Слънчевите панели са разположени под част от околовръстен път около Джинан, столицата на провинция Шандонг в Източен Китай.

Пътната повърхност е направена от прозрачен, издръжлив на натоварване материал, който позволява проникването на слънчева светлина. Панелите, обхващащи 5 875 кв. метра и могат да генерират 1 милион kWh мощност за една година, количество достатъчно, за да задоволи ежедневните нужди на около 800 домакинства.

„Проектът ще спести място за изграждане на слънчеви ферми и ще съкрати разстоянието за предаване“, каза председателят на групата Xu Chunfu.

Електричеството, произведено от изпитвателния участък, ще бъде използвано за захранване на светлини за магистрали, табели, камери за наблюдение, съоръжения за тунелни и пътни такси. Излишната мощност ще бъде предоставена на държавната мрежа, каза Xu.

Бъдещите функции, които трябва да бъдат разработени, включват мобилно зареждане на електрически автомобили и предоставяне на интернет връзка.

Пътят е с проектиран живот от 20 години. Той има три слоя – бетонен слой, прозрачен за светлината отгоре; тънки аморфни силициеви панели в средата; водонепропусклив изолационен защитен слой на дъното.

„Най-горният слой има добра гъвкавост, която може да издържи на натоварването на големи превозни средства и да предпази крехките аморфни силиконови панели отдолу“, каза Джан Хонгхао, главен учен с компания Шандонг Павенерги, която участва в разработването на проекта.

Xu не разкри цената, но заяви, че е половината от цената на подобни проекти в чужди страни.

„С развитието на слънчевата енергия в Китай разходите могат да бъдат допълнително намалени“, каза той.

Китай води в света в развитието на слънчевата енергия. Към края на септември инсталираните фотоволтаични мощности в Китай достигат 120 гигавата.

 

Може да харесате още...