pixel

Тестваме подземни контейнери за смет на Женския пазар в София

Подземни контейнери за смет ще тестват столичани, когато отидат да пазаруват на обновения Женски пазар. Вчера кметът на града Йорданка Фандъкова посети мястото, където в момента тече мащабна реконструкция. Целта на ремонта е да се промени обликът на това място и то да се превърне в интересно градско пространство за пазар и култура.

Проектът за подземните контейнери е пилотен и включва 12 съда с обем от 1 кубик и 4 броя с обем от 3 кубика. На определени места ще има по два контейнера за разделно събиране на отпадъците. Ще се се предвиди обозначение на български и на английски.

До края на годината във всички райони на София трябва да има съдове за разделно събиране на отпадъците. За първите три месеца на 2014г. около 1500 тона са събрани разделно отпадъци, което е с 44 тона повече от миналата година. В това количество са и 125 тона отпадъци от пилотните райони „Овча купел” и „Кремиковци”.

Реконструкцията на „Женски пазар” в частта от ул.”Кирил и Методий” до ул.”Екзарх Йосиф” се извършва със средства по инициатива ”Джесика”. Стойността на ремонта е 8,2 млн.лева с ДДС.

greentech.bg

Може да харесате още...