pixel

Тестват нова „смарт“ система за съхранение на енергия

Бъдещето на енергийното съхранение като че ли ще бъде освежено с реализацията на нов проект за „интелигентно“ мрежово съхранение. Разработката е дело S&C Electric Europe, Samsung SDI, and Younicos и ще се случи в подстанция на UK Power Networks. Системата на стойност 28,6 млн. долара ще съхранява до 10 мегаватчаса енергия и се очаква да спести над 6 милиона лири в сравнение с традиционните методи на „подсилване“ на мрежата.

Тестът, който ще се проведе в Бедфордшир, цели трансформиране на електроенергийната мрежа в страната при повишаване на дела на възобновяемата енергия. Надеждата е, че той еще помогне за разработването на системи за съхранение на енергия от промилен мащаб, за да могат лесно да се добавят нови ветроенергийни и соларни мощности.

Технологиите за съхранение чрез батерии традиционно трудно се „мащабират“ от малките джобни устройства към по-голям мащаб, какъвто е нужен за комунални проект. Въпреки това, според изследванията на Imperial College London, икономиите на енергия могат да достигнат 3 млрд. лири годишно до 2020-те на базата на внедряване на 2GW съхранение на енергия. Стойността се увеличава значително с увеличаване на пропорциите на възобновяемите източници. Икономии от 10 милиарда лири годишно са възможни в срок до 2050 г. въз основа на 25GW капацитет за съхранение.

„Основните предизвикателства за декарбонизацията на електроенергийната мрежа във Великобритания могат да бъдат постигнати чрез присъщата на системите за съхранение на енергия способност за подсилване на мрежата“, казват авторите на проекта.

Напълно автоматизираната 6MW/10MWh Smart Network Storage (SNS) батерийна технология ще осигурява и честотно регулиране, както и изместване на натоварването, което ще стабилизира мрежата много по-ефективно в сравнение с традиционните топлинни генератори, осигурявайки по-добри перспективи за непостоянните възобновяеми енергийни източници. Системата трябва да и други удобства като гъвкаво усвояване и отдаване на енергия и балансиране на непостоянния поток енергия от възобновяеми източници.

Проектът има за цел да изпробва серия от технически и търговски иновации, за да улесни по-ефективното и икономически оправдано навлизане на системите за съхранение. За разлика от други проекти за съхранение той ще обхване съхранение в няколко части на електроенергийната система, простирайки се извън границите на разпределителната мрежа. За целта той ще ообхване конвенционални мерки за подсилване като например трансформатори, кабелни и въздушни линии и др.

Планът за проекта включва и разширяване до около 18 мегаватчаса. Проектът вече има осигурено финансиране от 13,2 млн. лири.

greentech.bg

Може да харесате още...