pixel

Тестват система за предотвратяване на кражбите на ток у нас

Канадска стартъп компания планира да изпробва в България изобретение, което помага за намаляване на кражбите на електроенергия и за по-бързо локализиране на повреди по преносната мрежа.

Основаната през 2009 година във Ванкувър компания Оусенс (Awesense) е разработила автоматизирана система, която свързва серия от сензори, поставени по трасето на преносната или разпределителната мрежа. Чрез софтуерно засичане на данните от тези сензори, които предават информацията посредством безжична връзка, екипите получават точна информация за това къде се намират точките, от които се губи електроенергия по мрежата или кои са трасетата, които не са достатъчно ефективни и се нуждаят от ремонт.

Системата, наречена SenseNET се състои от хардуерни и софтуерни иновации. Самите сензори са мобилни и се поставят върху мрежите посредством специални пръти. Монтирането отнема максимум две минути, което е съществена икономия на време, имайки предвид, че в момента на техниците им се налага да се изкачват по стълбовете, за да извършат оглед.

Благодарение на тази технология времето за откриване на кражбите и повредите по трасетата се скъсява от седмици и месеци, както е сега, до един – два дни, коментира изпълнителният директор на Awesense Миша Щайнер – Йович в телефонно интервю за Greentech Media. Той посочва, че системата вече е тествана от американска енергийна компания, която стопанисва трасе от 34 км. Компанията предвижда да изплати инвестицията си от внедряване на новата система за мониторинг на мрежите чрез приходите от енергията, която до сега се е губела заради кражби или неефективност.

От канадската компания съобщават, че се подготвят да тестват системата и на други пазари, където кражбите са проблем за енергийните компании. Водят се преговори с потенциални бизнес партньори за тестове в  Малайзия, Турция, Чехия и България. Намеренията на Awesense са за настъпване на тези територии още през първото тримесечие на тази година.

publics.bg

Може да харесате още...