pixel

Тези декоративни плочки са направени от стария ви телевизор!

Тези декоративни плочки са направени от стария ви телевизор!

Всеки, който може да си позволи да си купи телевизор и монитор с плосък екран, бърза да замени старите телевизори и монитори. Затова е налице изобилен поток от CRT устройства а път към депата за отпадъци. Нима биха могли да бъдат полезни отново? Една иновативна фирма за керамични плочки се е фокусира върху използването на рециклирани материали в своите продукти и една страхотна идея за рециклирано стъкло от CRT оборудване. Това ще му даде втори живот като устойчив елемент на новия интериорен дизайн.

Предимството на стъклото от старите CRT екрани е, че е дебело и устойчиво на счупване. Пол Бърнс, основател и главен инженер по керамиката във Fireclay Tile, споделя, че преди 2-3 години бизнес-партньорът му заменил всички стари компютри с нови – съответно с нови монитори с плоски екрани. Оттогава Бърнс се чудел какво може да се направи с материала от старите монитори. Така той прекарал близо 3 години в размишления как да оползотвори CRT мониторите.

Fireclay Tile така или иначе вече произвежда декоративни и архитектурни плочки от рециклирани материали и необработени глини, затова превръщането на CRT стъклото в потенциален материал не било нещо небивало за фирмата – поне концептуално. Въпреки това отнело известно време да се развие необходимият процес, за да се получи стъкло от монитора.

Сега фирмата търси обществено финансиране, за да се опита да изкара на пазара най-новия си продукт – плочки от CRT екрани.

Готовите плочки не са оцветени, а по-скоро в техния естествен сив тон, който е наречен „Фосфор“. Новите плочки са разработени в два правоъгълни размера и един кръгъл вариант, подобен на голяма монета. Според фирмата, тези рециклирани плочки могат да се използват както за вътрешни, така и за външни инсталации, а и могат да бъде перфектният акцент в еко домовете.

greentech.bg

Може да харесате още...