„Тези, които чакат, ще изпуснат влака“

Мирко Меболд, професор по разработване на продукти и инженерно проектиране в Швейцарския федерален институт по технологии /ETH/ в Цюрих, е международно признат експерт в сферата на адитивното производство. В интервю за корпоративното онлайн издание на Siemens – Pictures of the Future, той разказва за възможностите, които тази технология предлага на индустрията.

Кога се запознахте за първи път с адитивното производство?

През 2003 г., в началото на работата ми по моята докторска степен, докато разработвах система за филтриране на вода. Нуждаехме се от система за филтриране, която обикновено се прави чрез шприцоване. Произведохме филтъра чрез 3D принтиране и той пасна идеално. Бях развълнуван.

Твърди се, че адитивното производство ще постави началото на революция в промишленото производство. Вие как оценявате потенциала му?

Специалното на тази технология е, че можете да се движите назад и напред почти безпроблемно между виртуалния и реалния свят и да произвеждате неща, без да използвате каквито и да било инструменти. Повече от 20 години адитивното производство под формата на „бързо създаване на прототипи“ се превърна в незаменима част от разработването на продуктите. Днес тази технология дава възможност за дигитализирани производствени процеси, които завършват със серийно произвеждани продукти, които могат да се реализират само чрез 3D принтиране. Промишленият успех на адитивното производство в крайна сметка зависи от ползата от тези продукти, а не толкова от самата технология.

Можете ли да ни дадете няколко примера?

Разбира се. Адитивното производство вече се използва в различни приложения, предоставяйки конкурентни предимства. Например, то се е утвърдило в областта на зъбните импланти. Компанията Tailored Fits произвежда персонализирани ски обувки – процес, който не би бил възможен без 3D принтиране. Днес можете да намерите подобни примери навсякъде. Областта на приложение непрекъснато се разраства, като адитивното производство позволява бърз или по-евтин производствен процес и иновативни продукти с висока производителност.

Някои компании се оплакват, че в много случаи тази технология все още не е пригодна за масово производство.

Помислете за прецизното леене, което се е практикувало в древен Египет. За сравнение, нашият опит с 3D принтирането е изключително кратък. Независимо от това, резултатите вече са много впечатляващи. С други думи, фактът, че 3D принтирането все още не е достигнало определени етапи, не е аргумент срещу него. Освен това то непрекъснато се подобрява. Ако успешно използвам 3D принтирането в серийно производство, не мога просто да копирам съществуващи компоненти. Процесът на проектиране и веригата на стойността трябва да бъдат преосмислени от самото начало. Но ако положите усилие, този процес отваря неизвестни досега възможности. Тези нови възможности не са само в областта на дизайна и функционалността. Те също така ни позволяват да спестим огромни количества време и пари в разработването и производството.

До каква степен Siemens изпълнява предпоставките за индустриализация на адитивното производство?

Siemens притежава всички компетенции, които трябва да има една компания-лидер в адитивното производство, и вече демонстрира ползите, които този процес носи. В тази област Siemens комбинира три важни елемента: контрол на процеса, софтуер и области на приложение като например газови турбини, за които компанията вече произвежда компоненти като лопатки чрез 3D принтиране.

Дали утрешните проекти ще бъдат вдъхновени от бионични модели?

Процесите на фрезоване, струговане и формоване имат задължителни геометрични ограничения. Обратно, адитивното производство за мен като дизайнер е празна дъска.  И ако имам свободата да проектирам структура на компонент, не е изненадващо, ако резултатът се получи органичен. В края на краищата природата е безспорен майстор, когато става въпрос за оптимално използване на материали.

Колко е важен процесът на сътрудничество между компании, научни институти и университети?

Без сътрудничество веригата ще се разпадне – и това се отнася и за големи играчи като Siemens. Различни партньори предоставят материалите, принтерите и софтуера. Ако обаче става въпрос за цялостно преосмисляне на процеса на проектиране и на веригата на стойността, университетските и научноизследователските институти са ненадминати. Тяхната силна страна не е по-нататъшната оптимизация на съществуващите процеси. Вместо това, те са добри в проучването какви нови неща можете да правите с технология и да разберете къде са границите на възможното.

Сигурността на данните е основна грижа при адитивното производство. Каква е Вашата гледна точка по този въпрос?

Мисля, че този въпрос е надценен. От една страна, това не е нова тема. Ако имам фрезова машина и набор от данни за фрезоване, мога да произведа даден компонент. Но при 3D принтирането процесът е много по-сложен. Този факт сам по себе си е защита срещу „кражбата“ на продукти. Освен това, 3D печатът е само една стъпка в процесната верига.

Как мислите, че адитивното производство ще изглежда в следващите години?

Никога няма да дойде денят, когато всички тези компоненти, които се произвеждат днес чрез формоване, фрезоване и шприцоване, ще бъдат произвеждани чрез адитивно производство. Но това не е нашата цел. Вместо това 3D печатът е нов производствен процес, който прави възможни напълно нови иновационни решения в процесната верига, в дизайна и в областта на материалите. Ето защо не бива да подценяваме адитивното производство. Ако компаниите чакат пазарът да се разрасне до гигантски размери, ще изпуснат влака.

Снимки: Siemens AG

Siemens AG (с централи в Берлин и Мюнхен) е глобален технологичен лидер, чието име е символ на технологично съвършенство, новаторство, качество, надеждност и глобално присъствие в продължение на повече от 165 години. Компанията развива дейност в над 200 страни, предимно в сферата на електрификацията, автоматизацията и цифровизацията и е един от най-големите световни доставчици на енергийно-ефективни технологии. Siemens е водещ доставчик на офшорни вятърни турбини, турбини с комбиниран цикъл за производство на електроенергия и решения за пренос на мощности, както и пионер в областта на инфраструктурните решения, автоматизацията и софтуерните решения за промишлеността. Компанията е и водещ доставчик на медицинско оборудване за образна диагностика – в т.ч. системи за компютърна томография и магнитен резонанс – и лидер в сферата на лабораторната диагностика и клиничните информационни системи. За повече информация www.siemens.com.

Siemens България е част от Siemens AG – световен лидер в производството на иновативни продукти, технологии и решения в сферата на електрификацията, автоматизацията и дигитализацията. Компанията е водещ доставчик на турбини с комбиниран цикъл за производство на електроенергия и решения за пренос на мощности, вятърни турбини, пионер в областта на инфраструктурните решения, автоматизацията и софтуерни решения за индустрията, както и на медицинско оборудване за образна диагностика и в сферата на лабораторната диагностика и клиничните информационни системи. В България компанията присъства вече 136 години. Част от структурата на Siemens в България е и фабрика за измервателна апаратура за продукти високо напрежение в гр. Правец. За повече информация www.siemens.bg.


Вижте също...