pixel

Токът в България все още е най-евтин в Европейския съюз

Евростат публикува актуализирани данни за 2017 година, според които токът в България продължава да е най-евтин в Европейския съюз. За първи път статистическата агенция сравнява средните цени в отделните държави, за които има налични данни, което прави изследването по-представително.

Средната стойност на киловатчас електроенергия  в България е 0,097 евро. Втората най-ниска цена е в Литва – 0,1103 евро, следват Унгария, Хърватия и Румъния с почти равни стойности. Най-скъп е токът в Белгия, където се плащат 0,2845 евро. Сред хората с най-високи сметки са и датчаните, португалците и ирландците. Евростат обобщава, че в повечето държави цената варира между 10 и 20 цента за киловатчас.

Все пак има държави, в които токът е по-евтин от нашия, но те са извън ЕС. Това са Косово, Сърбия, Македония и Турция. В класацията не са включени данни за Германия, Испания, Италия и Кипър.

Газът в България също е евтин – 0,0355 евро за киловатчас – втората най-ниска цена в ЕС. Преди нас е само Румъния, където се плаща по 0,0302 евро. В Унгария и Хърватия стойността на газа е почти същата като у нас. Най-скъп е в Швеция – 0,1197 евро. Преди това в класацията отново са Ирландия, Португалия и Дания. В повечето от 21 страни газът е под 8 цента за киловатчас.

Може да харесате още...