pixel

Токът за бизнеса у нас е по-скъп от този в Германия

Индустрията в България плаща една от най-скъпите електроенергии в света, сочи проучване на Немската асоциация на индустриалните консуматори на енергия (VIK). Анализът на данните, бе представен от Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори. Aнализът обхваща потребители в 29 държави, които са сред най-развитите или развиващи се икономики в света. За база за цената на тока за бизнеса е взета Германия.

Електроенергията за нашата индустрия е с 8% по-скъпа от тази за бизнеса в Германия, показва проучването. По-скъп ток от нашия плащат само големите консуматори в Чехия като там цените са с 15% по-големи от германските. Най-малки са разходите за еленергия на компаниите в Русия и САЩ. Там цената е с 52% по-ниска от тази на Германия. С 25 на сто по-евтин е тока в Китай, като почти толкова е и в Австрия, сочи още анализа.

Относително скъп, колкото в Германия е тока за бизнеса във Великобритания, Унгария, Полша и Холандия. В съседна Румъния пък тока е с 33% по-евтин от този в Германия. Така излиза, че в северната ни съседка имат с 41 на сто по-малко разходи от нас за електроенергия.

Константин Стаменов от Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори обясни, че  причината за скъпия ток в България си остава кръстосаното субсидиране. Така бита получава по-евтин ток на гърба на бизнеса, което затруднява много работата на индустрията.

Може да харесате още...