pixel

Топлина в басейна

Съществуват четири ефективни начина за отопление на басейн. Основният е източникът на топлина „нагревателя“. Изискваниата към него са: ниска цена, ниски експлоатационни разходи, висока надежност и лесна поддръжка. Тези изисквания се адаптират към вида на басейна, неговото разположение и възможностите за монтаж на техниката.

Източникът на топлина може да бъде в различни варианти:
– наземна серпентина – положена в замазката на пътеките около басейна;
– слънчеви  колектори – стандартни;
– термопомпа вода-вода (WW) с опция соларна помпа за вода или термопомпа въздух-вода (AW);
– друг източник на топлина (нагревателен котел на някакво гориво или ел.котел).

Вариантите са изброени по целесъобразност. Доказано е, че слънчевата енергия е предпочитаният топлоизточник за подгряване на басейни (вътрешни и външни). Температурата на асфалтната настилка през летния период е с 15-25 градуса по-висока от температурата на въздуха. При безветрие, тази разлика може да стане и още по-голяма.

Наземната серпентина има най-много предимства: най-ниска себестойност, липса на текущи разходи, липса на поддръжка, възможност да охлажда пътеката около басейна и висока надежност. Недостатъците и са: пътеката трябва да не бъде засенчвана, монтажът е свързан със строителна дейност около басейна, през зимния период трябва да се източва (ако е свързана директно с водата на басейна). Последният недостатък е преодолим, ако се напълни със солен разтвор или антифриз, както се пълнят слънчевите колектори. При този вариант е необходим междинен топлообменник за подгряване на водата в басейна.

Монтажът се извършва като отдолу се поставя термоизолация, мрежа към каято се привързват тръбите. Прави се заливка с бетон 5-6 см. Възможно е бетонът да се оцвети в черно и декорира. Може и да не се оцветява, ако върху него се поставят декоративни каменни или друг вид облицовки, но задължително в тъмен цвят.

Слънчеви колектори. Това е масовият вариант за отопление на басейни. Те лесно се разполагат по покриви или огради. Могат да се ползват и за загряване на битова гореща вода чрез бойлер със серпентина. Основно са два вида: плоски и вакумно тръбни. Различават се по цена и ефективност.

Монтажът се извършва от специалисти. Задължително е да са заредени със солен разтвор или антифриз (особенно вакумнотръбните). Цялата система се комплектова с циркулационна помпа, разширителен съд, авт.пълначка, клапан за свръх налягане, обезвъздушители, електронен диференциален термостат, топлообменник и UPS. По време на експлоатацията преди зимния период е добре да се контролира периодично концентрацията на антифриза.

Термопомпа. Този метод е много ефективен през преходните сезони (пролет и есен), както и през зимата. През лятото, когато топли басейна, моделът WW „вода-вода“ – охлажда къщата. Обикновено термопомпата се монтира с основна цел да отоплява къщата през зимата и съответно да я охлажда през лятото. Когато има и басейн, ефективността от пълноценното използване на модела „вода-вода“ е максимална. Ако целта на термопомпата е само затопляне на външен басейн се препоръчва моделът AW „въздух-вода“. Температурата на подаващата вода към басейна се настройва и може да достигне 35 градуса. Работата и не е свързана със слънцегреенето. При нея всички процеси са автоматизирани.

Може да харесате още...