pixel

Топлинен счетоводител: Ние пестим пари за парно

Въпреки топлата зима, някои абонати на парно може и да не намерят голяма разлика в сметките си, защото всичко зависи от индивидуалното потребление на клиента.

Това мнение изрази на пресконференция Николай Жечев, директор на една от големите фирми за дялово разпределение, предаде БТА.

Според него дори и в една топла зима може да се плати по-висока сметка, отколкото в студена зима, ако даден клиент е увеличил мощността на радиаторите си и е спрял да пести.

От фирмата – топлинен счетоводител представиха данни за потребеното количество топлинна енергия в София в последните десетилетия, според които най-много е нараснало потреблението в годините между 1996 и 2000, когато е било разрешено да се демонтират радиатори – тогава потреблението е достигнало до 73,76 киловатчаса на куб. м за отоплителен сезон, а след въвеждането на дялово разпределение постепенно е започнало да намалява до около 30 киловатчаса на куб. м.

За намаляване на потреблението допринасят монтирането на термовентили, смяната на абонатните станции с нови, по-модерни и санирането на сградите, макар и частично.

От фирмата за топлинно счетоводство са категорични, че ако се върне възможността за изчисление на сметките на база кубатура на жилището, то това ще увеличи точно най-ниските сметки – на хора, които пестят.

Разходите в София за услугата топлинно счетоводство са общо около 6 млн. лв. като повечето от тези пари отиват за заплати. В същото време при 40% спад в потреблението, което се дължи на дяловото разпределение, икономията от потребление на енергия в София за отоплителен сезон е 124 млн. лв, изчисли Жечев.

От фирмата призоваха за реални санкции спрямо потребителите, които манипулират уредите си и по този начин крадат енергия от съседите си.

Те предлагат домоуправителят на сградите етажна собственост да може да осигурява достъп до тези апартаменти, в които се предполага извършване на манипулация на уредите.

За сезон обикновено се установяват около 20 случая на манипулации и се налага като санкция консумация на максимална мощност за дадения апартамент, заявиха от фирмата.

Може да харесате още...