pixel

Топло-абсорбиращ робот пренася топлината там, където е студено

Топло-абсорбиращ робот пренася топлината там, където е студено

Учени са изобретили робот, който може да „мести“ топлината от източника й до места, където е студено, но топлината не би могла да достигне сама.

Hagent е концептуален преносим робот за отопление, създаден от немските дизайнери Андреас Майнхардт и Даниел Абендрот. Въпреки че отвън изглежда като обикновена черна кутия, мобилният робот е в състояние да търси топлинна енергия, да я поема и да я освобождава на студени места.

Топлинни сензори, вградени в черната му кутия, позволяват на Hagent да идентифицира големи източници на топлина, а нещо, наречено материал с променлива фаза, може да поема и съхранява тази топлина, докато дойде време да я освободи на местата, където е необходимо.

Hagent може например да събере топлинна енергия, идваща от горящата камина, и след това да я насочи в някоя далечна и студена част от къщата, където е хладно и камината не може да затопли. Засега не е ясно дали Hagent автоматично открива студените „петна“ или стопанинът му трябва да го инструктира да отиде до определена стая.

Hagent все още е само прототип на този етап, но ако някога се появи на пазара, може да се окаже много полезен за намаляването на сметките за отопление и за електроенергия през зимните месеци.

greentech.bg

Може да харесате още...