Топлофикация София ще продава електроенергия, без посредник

 

Топлофикация София ще участва самостоятелно на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) през 2020 г. Това обявиха от дружеството на сайта си. Досега столичната топлофикация продаваше електроенергия с посредническата дейност на свързваната с бизнесмена Христо Ковачки фирма “Гранд енерджи дистрибюшън”.

“Управителният съвет на дружеството утвърди изискванията за провеждане на процедура за избор на координатор на стандартна балансираща група и Вътрешни правила за участие на Българската независима енергийна борса”, уточняват от компанията, като допълват, че двата документа ще бъдат достъпни на сайта на дружеството.

В съобщението на Топлофикация София се посочва, че фирмите – координатори на балансиращи групи, са посочени в публичния регистър на Комисията за енергийно и водно регулиране и те ще бъдат поканени да представят оферти. Така трябвало да се осигури “напълно прозрачен и максимално изгоден за дружеството избор”.

“С оглед максимално ефективната позиция на дружеството по отношение реализирането на произвежданата собствена електрическа енергия са заложени следните условия: избор на пазарен сегмент за продажба през БНЕБ на електрическа енергия; анализ на финансовият риск, произхождащ от продажба на произведената електрическа енергия и риска от липса на купувач и невъзможност за реализация на количествата и най-важното – възможност за авансово плащане по двустранни договори за продажбата на енергия”, пише още в съобщението.

Членът на надзорния съвет на дружеството Валентин Терзийски заяви, че при самостоятелното участие на енергийната борса финансовият резултат за Топлофикация София ще е по-добър от този в момента. По думите му това няма да повлияе на цените на електроенергията.

Само за първите девет месеца на тази година Топлофикация София е натрупала нови 88 милиона лева загуби при планирани 14 млн. за цялата година. Договорът за посредническа дейност при продажбата на електроенергия, произведена от Топлофикация София, е сключен без конкурс. Според експерти “Гранд енерджи дистрибюшън” печелела 25 милиона лева от преференциалната цена, по която държавата изкупува тока от общинското отоплително дружество.

Вижте също...