Топлофикация Казанлък отива за скрап, след приватизацията на Николай Банев

След роботостроителния завод „Берое“ в Стара Загора, „Топлофикация Казанлък“ е второто съсипано дружество в Старозагорска област след приватизацията на „АКБ Форес“ и неговия собственик – арестувания понастоящем във Франция бизнесмен Николай Банев. Жалки остатъци, като след бомбардировка напомнят днес за изградената през 1975 г. „Топлофикация“ в Казанлък на площ от 50 дка в югозападната част на града.

Освен необходимото производствено оборудване от парни котли, турбини и др. дружеството е разполагало със собствена железопътна връзка и терминали за жп цистерни, пречиствателна и помпени станции. По-възрастните казанлъчани си спомнят градското парно, което десетилетия е топлило над 6 000 жилища, десетки училища и детски градини, болницата, работните места по фабрики и заводи.

През март 2004 г. дружеството бе продадено на фондовата борса на холдинг „АКБ Форес“, собственост на Николай Банев, за 1 667 000 лв. Приватизаторът Банев обещава да преструктурира „Топлофикация Казанлък“, но проблемите започват още на следващата година от купуването на мегаструктурата.

Преди Коледата на 2005 г. топлоподаването е спряно към всичките потребители, поради финансовата невъзможност за осигуряване доставки на гориво – тогава мазут. Следват обещания, смяна на директори… Две години по-късно „Топлофикация Казанлък“ минава на газ, като за целта заработва нова когенерираща мощност. Инвестицията от 850 000 евро е платена с банков заем, който впоследствие се оказва необслужен.

През 2010 година градското парно отново е спряно и Община Казанлък се чуди какви алтернативни методи за отопление на училища и детски гради да приложи. На 15 август 2013 г. съдът обяви топлофикационното дружество в несъстоятелност заради неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост. Кредиторите му имат да вземат просрочени задължения за близо 5.4 млн. лв., 70% от които са към „Булбанк“ и НАП. След официалното фалиране на топлоцентралата тя се превръща в оглозган скелет – злокобен пейзаж, на който казанлъшките младежи си правят селфита.

През 2017 г. Банев предявява иск към „Топлофикация“ за 3.7 млн. лв. по силата на сключен договор за наем за когерационния модул с дружество „Партнърс актив“ ЕООД, което също е негова собственост. Съдът обаче не уважава исканията му. Същата година синдикът на „Топлофикация Казанлък“ я обявява за публична продан на цена 512 000 лв. Понастоящем новият собственик, по неофициална информация реже и продава за скрап оцелелия метал от скелето на бившата казанлъшка гордост. Това е тъжната история за градското парно на Казанлък, безвъзвратно унищожено и ликвидирано от приватизатора. Заедно с имуществото са ликвидирани и стотици работни места, тоест хиляди в Старозагорска област, ако към аритметиката добавим и роботостроителния завод „Берое“.


Вижте също...