pixel

„Топлофикация Русе“ предупреди, че ще си търси правата в съда

„Топлофикация Русе“ предупреди, че ще си търси правата в съда, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не й одобри поскъпване на електрическата енергия с 24,37%. Това обяви представителят на централата на проведеното днес обществено обсъждане по заявлението на „Топлофикация – Русе“. Причината е, че регулаторът планира да й одобри поскъпване на електрическата енергия, произведена по комбиниран способ с 6,41 на сто.

От централата се аргументират с над 30% увеличение на цената на въглищата, които използва тя. Това е руската марка „Т“. От „Топлофикация Русе“ обясниха, че са се опитвали да си набавят гориво дори от Южна Африка, но безуспешно, тъй като централата е пригодена да работи само с конкретната марка.

Против исканото увеличение на цената се обявиха и от НЕК.

Откритото заседание по заявлението на централата се проведе миналата седмица. На него „Топлофикация – Русе“ изтъкна, че основната причина да иска подобен процент на увеличение са проблемите между Украйна и Русия, които освен до ползването на алтернативен транспорт по море, са довели до оскъпяване на превоза на руските въглищата чрез влакови композиции до река Дунав. Тогава от КЕВР се поинтересуваха дали централата провежда обществени поръчки за доставката на въглища.

publics.bg

Може да харесате още...