Топлообменник извлича топлината от използваната вода

Joulia

Топлообменник от медни тръби в отводнителния канал на душа загрява входящата студена вода до 30 градуса. Според производителя Joulia SA, по този начин четиричленно домакинство може да спести около 1 000 киловатчаса годишно.

„Днес съвременните домакинства се нуждаят от почти толкова енергия за топла вода, колкото и за отопление. След употреба, топлата вода просто се изхвърля в канализацията”, казва Рето Шмид, главен изпълнителен директор и съосновател на Joulia. Тези загуби вече са в историята. С продукта на Joulia повече от половината от топлинната енергия се възстановява и използва отново.

„Ние придадохме особено значение на това монтажът да бъде лесен и всички части да бъдат лесно достъпни за почистване“, казва Шмид. Освен това Joulia впечатлява с висококачествения си, отличен с награди дизайн.

Малко отклонение с голям ефект.

Вместо директна връзка с фитинга на душа, тръбата за студена вода при Joulia се прокарва през топлообменника. Той е невидимо интегриран в дренажния канал и извлича топлината от вече използваната вода, за да затопли с нея течащата студена вода.

Топлообменникът се състои от медни тръби с увеличена повърхност, специално разработени за Joulia, които осигуряват особено ефективен топлообмен. Безопасността се осигурява от собствена Leckage Technologie, при която повредата в топлообменника се открива на ранен етап, поради двустенните медни тръби, още преди да настъпи повреда, причинена от водата.

Едва след срещата с топлообменника пътят на студената вода води до фитинга. Тогава трябва да се добави значително по-малко топла вода, за да можете веднага да вземете топъл душ. Използваната енергия се възстановява всеки път, когато се къпете и веднага се използва отново. „Самият топлообменник не се нуждае от електричество, а работи единствено от съществуващото водно налягане“, обяснява Шмид.

Може да харесате още...