pixel

„Торфената къща“ от естествени материали се топли за 80 долара на година

Rural Design Architects наскоро завършиха „Торфената къща“ – проект в Шотландия, който доказва, че изграждането на мечтания еко-дом може да бъде постигнато при скромен бюджет. Покрита със зелен покрив, къщата е проектирана с мисъл за намаляване на визуалното въздействие върху ландшафта. Същевременно е замислена така, че да издържа на суровите климатични модели на остров Ский. Въпреки, че бюджетът не позволил скъпи елементи като слънчеви панели или подземни термопомпи, добре изолираната обвивка на „Торфената къща“ е постигнал впечатляващо висока енергийна ефективност – за всичките 90 кв. м. площ сметките за отопление не надхвърлят 80 долара на година.

Покрита с дървесина, „Торфената къща“ е построена за амбициозна двойка, избрала изграждането на ниско-енергиен еко-дом. Стойността му е около 337 000 щатски долара, включително цената на земята (64 000 долара). За разлика от повечето вили на острова, „Торфената къща“ е съвременен „глътка свеж въздух“, в която са използвани предимно естествени материали, така че да се слее с пейзажа. В допълнение към своя зелен покрив, който поддържа 18 тона земя (!), домът е облечен в панели от лиственица, които ще избледнеят с течение на времето и ще се покрият с красива сребърна „патина“.

Прозорци с двойна височина, ориентирани към морето, обливат интериора с естествена светлина и разкриват изглед към околния пейзаж. Сдържаната палитра от естествени материали палитра продължава и вътре, където доминира светлият цвят слонова кост, съчетан с модерно обзавеждане и сини акценти. За да защити „Торфената къща“ от свирепите ветрове и дъждове на острова, студиото е оптимизирало формата на сградата и е подсилило къщата с две стоманени греди, вградени в бетонната основа. Архитектите са инсталирали и двоен стъклопакет на вратите и прозорците, за да може къщата да издържа на ветровете, достигащи над 150 км/ч.

greentech.bg

Може да харесате още...