pixel

„Тошиба” пред договор за строеж на реактор в България

Американски филиал на японската корпорация „Тошиба” е пред сключване на сделка на стойност почти 5 млрд. долара за изграждане на ядрен реактор в България, се казва в доклад.

Японските компании търсят договори за ядрени мощности отвъд океана, след като кризата с „Фукушима” спря търсенето в страната. Филиалът на японския гигант „Уестингхаус Електрик” е на последните етапи от разговорите си с Българския енергиен холдинг за средно голям реактор, който се очаква да заработи около 2025 г. Това съобщава водещият японски бизнес ежедневник „Никей”.

Очакваната цена за този проект е около 4,9 млрд. долара. „Уестингхаус” също може да вземе дял в ядрената мощност на българската фирма като част от договора, добавя изданието, без да цитира източници. Говорител на „Тошиба” в Токио каза, че двете страни са близо до сключване на сделката, но добави, че разговорите все още продължават и детайлите все още не са уточнени. Договорът идва в момент, когато някои европейски страни се опитват да прекратят своята зависимост от Русия за енергийните си нужди в светлината на украинската криза, предава БГНЕС.

Японският инженерни гиганти като „Тошиба”, „Хитачи” и „Мицубиши Хеви Индъстрис” търсят възможности извън страната си, опитвайки се да съживят атомния бизнес, който кризата с „Фукушима” удари през 2011 г. Атомните реактори на страната бяха спрени след унищожителното цунами, последвало силното земетресение, което помете АЕЦ „Фукушима”, предизвиквайки най-тежкия инцидент на едно поколение.

dariknews.bg

Може да харесате още...