pixel

Трайков: 2012-а ще е тежка, ще изплуваме по-бързо от повечето страни с ЕС

Трайков: 2012-а ще е тежка, ще изплуваме по-бързо от повечето страни с ЕС

Необходима е съществена промяна на структурата на българската икономика, смята ресорният министър Трайчо Трайков. Според него пътят е към залагане на сектори, които носят по-високи доходи, по-висока добавена стойност и не губят пари.

„Търсим такава структура, която има повече добавена стойност. Това означава, че има повече средства за инвестиции от акционерите и повече средства за заплати на работниците и служителите. Високата добавена стойност е в сферата на индустриите, които са средно и високотехнологични и иновационните компании”, каза министърът пред БНТ. Той допълни, че именно тези компании имат добро представяне по време на криза.

Министърът изрази съгласие с прогнозите на Европейската комисия, че 2012-а ще бъде много тежка. По думите му България ще изплува не по-бавно, а по-бързо от повечето от останалите страни в ЕС. Страната ни е в първата петица или първата тройка по предвиждан икономически растеж, коментира министърът есенните прогнози на Еврокомисията, като каза, че Брюксел вещае 2,3 на сто растеж на българската икономика през следващата година. „Хайде да престанем с тези самообвинения ние най-бавно, ние най-лошо, не е така”, коментира той.

За България е особено важно индустриите, които са експортно ориентирани да бъдат „по-малко шиене на ишлеме и повече продукти, в които има вложен значителен интелектуален труд и са капиталоемки”, смята министърът. Той каза, че Гърция и Италия са сред най-големите ни външноикономически партньори в рамките на ЕС. Голяма част от износа за Италия е облекло, шито на ишлеме, което според Трайков не е пътят за развитие на икономиката.

Икономическият министър подкрупя намиране на устойчивост в пенсионната система. Той изтъкна, че в повечето европейски страни възрастта за пенсиониране е по-висока отколкото у нас. При застаряването на населението и състоянието на финансите в пенсионната система, повишаването на възрастта за пенсиониране е неизбежно, изрази мнение Трайчо Трайков.

lev.bg

Може да харесате още...