pixel

Трайков: Бургас-Александруполис няма стратегическо значение за нас

Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обясни, че проектът Бургас-Александруполис е бил изцяло икономически проект, бизнес случай, в който е трябвало да преценим дали да вложим пари или не, защото този проект за страната ни няма нито енергийно, нито стратегическо значение.

„Това е един транспортен проект, който следва да се разглежда от гледна точка на анализ на ползи и рискове. Инвестициите са големи – над 300 млн. евро за българската част, приходите сравнително несигурни и към това имаше и притесненията на туристическия бранш от региона на Бургас. От едната страна стоят несигурните икономически ползи, а от другата стоят екологичните притеснения, а от трета липсата на стратегическо значение за България”, коментира министърът.

Трайков обясни, че целта на тръбопровода е петролът от Черно море да отиде в Средиземно море, като очевидно и двете страни имат нужда от това, но българската полза не е ясна. „Както ако едно момче иска да отиде при своята любима в стаята и минавайки с кални обувки по коридора, очевидно има стратегическа полза за момчето и за любимата му, но не и за коридора”, каза Трайков и допълни, че затова проектът се разглежда от гледна точка на икономическата му целесъобразност, а тя според него е съмнителна.

В сряда кабинетът заяви, че България ще се оттегли от проекта за строителството на петролопровода Бургас-Александруполис. Причината за излизането от тристранното споразумение с Русия и Гърция е невъзможното изпълнение на финансовите параметри, заложени през 2007-ма година. България предлага прекратяване на споразумението по взаимно съгласие, но ако това не бъде прието, България ще се оттегли самостоятелно след 12 месеца. Няма опасност от санкции за страната ни, увери вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Може да харесате още...