pixel

Трайков обсъди участието на френски компании в ядрени проекти в България

 

Участието на френски компании в ядрени проекти в България. Това обсъдиха министърът на индустрията, енергетиката и цифровата икономика Ерик Бесон и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща на енергийните министри от ЕС в Париж, съобщи икономическото министерство. Те обсъдиха проблемите на ядрената безопасност и коректното изчисляване на себестойността на произведената електроенергия.

Френската компания EDF е част от консорциума, който беше избран да консултант за удължаването на живота на 5-и и 6-и блок на АЕЦ “Козлодуй”, отбеляза Трайков. Сред дискутираните теми беше и дебатът в двете страни за проучванията и добива на шистов газ. Независимо от въведения във Франция мораториум, очаквам този дебат отново да се възобнови, защото очевидно това е голям шанс, който никоя страна не може да си позволи да отпише завинаги като възможност, заяви Бесон. Трайков информира фернския си колега за създаването на парламентарна комисия у нас, която да направи подробни проучвания за въздействието на добива върху околната среда.

При посещението си в Париж министър Трайков разговаря с министъра на индустрията, енергетиката и цифровата икономика на Франция Ерик Бесон. Двамата обсъдиха възможностите за участие на френски компании в ядрени проекти в България.
Проектите от Южния газов коридор бяха в основата на разговора на министър Трайков със секретаря по търговията към Министерството на финансите на Великобритания Лорд Джеймс Сасун (с ранг на земастник-министър).  Британският енергиен гигант Бритиш Петролиум е важен участник в развитието на проектите по коридора като основен член на консорциума”Шах Дениз”.

Може да харесате още...