pixel

Трайков: Разчитаме на по-голям достъп на казахстански нефт и газ до Европа

Трайков: Разчитаме на по-голям достъп на казахстански нефт и газ до Европа

Казахстан следи възможностите за увеличаване на доставката и транзита на казахстански нефт до България и Европейския съюз, е казал президентът на Националната нафтогазова компания на Казахстан “КазМунайГаз” Каиргелди Кабилдин. Той се е срещнал с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който е в Астана на официално посещение, съобщават от икономическото министерство. Държавната компания “КазМунайГаз” управлява основните дейности на Казахстан по проучване, добив и пренос на нефт и газ.

Трайков и Кабилдин са обсъдили възможностите за достъп на казахстански нефт и газ в Европа. 70% от износа на нефт от Казахстан отива за Стария континент. В програмата си за развитие на сектора до 2020 г. азиатската държава предвижда разширяване на пазарите си за доставка на газ, основно през Черноморския басейн. Износът на газ може да бъде увеличен и чрез започване на пренос на компресиран природен газ по направлението Каспийско море – Баку – Батуми.

“За България доставките на газ през Черно море са важна възможност за разнообразяване на източниците и маршрутите”, е подчертал министър Трайков. По думите му страната ни разчита на внос от рафинериите на “КазМунайГаз” в Румъния, за да гарантира конкуренцията на пазара. Ако има сериозен инвеститор, който има интерес да изгради нова преработвателна мощност в Българя, правителството ще го подкрепи с конкретни действия, заяви министърът.

По-рано той е разговарял и с министъра на енергетиката и минералните ресурси Сауат Минбаев. Двамата са обсъдили плановете на Казахстан да развива пристанищната инфраструктура и корабостроенето, включително на танкери за пренос на нефт и кораби за компресиран природен газ. Казахстан предвижда да изгради кораборемонтна база на Каспийско море. Български компании могат да бъдат много полезни със своя опит и да участват в съвместни проекти в Казахстан, подчерта Трайков.

lev.bg

Може да харесате още...