pixel

Трайков: Транспортната и енергийната инфраструктура са водещи приоритети

Трайков: Транспортната и енергийната инфраструктура са водещи приоритети

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е в Белград за срещата на правителствените ръководители на страните-членки на Централноевропейската инициатива. Там той заяви, че транспортната и енергийната инфраструктура са водещи приоритети за нашия регион. По думите на енергийния министър, изпълнението на този приоритет ще осигури бързи и добри контакти и повишена конкурентоспособност на икономиките.

Специални гости на срещата са били президентът на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Томас Мироу и вицепремиерът на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) Антон Роп. Участниците са дискутирали влиянието на икономическата криза върху региона, разширяването на ЕС с нови страни от региона, както и кооперирането между държавите и подобряването на конкурентоспособността на техните икономики. По време на форума министър Трайков се е срещнал и с полския министър на икономиката Валдемар Павлак.

Трайков е заявил още, че България и Полша имат единна позиция по отношение на проучването и добива на шистов газ. Това е станало ясно по време на срещата на българския икономически министър с полския му колега Валдемар Павлак. Полша е водеща страна в Европа по отношение на разработването на залежи на алтернативното гориво. За България шистовият газ е евентуална възможност за диверсифициране на енергийните доставки, се казва в официалното съобщение на МИЕТ. Двамата министри са обсъдили и развитието на топлоенергетиката в рамките на Европейския съюз, нивото на технологиите и възможностите за модернизация и рехабилитация на топлоенергийни централи, изграждане на нови мощности и доставка на оборудване за тях.

Може да харесате още...