pixel

„Транснефт“ замества “Бургас-Александруполис” с тръба през Турция

„Транснефт“ не изключва варианта да бъде построен петролопровод до Гърция през територията на Турция, заобикалящ България, която излезе от проекта “Бургас-Александруполис”, съобщи пред журналисти вицепрезидентът на руската компания компания Михаил Барков, цитиран от РИА Новости.

“Има идея, която се зароди не много отдавна. Тази идея е на инициативна група, намираща се в чужбина, която предлага да бъде постигнато споразумение с Турция и Гърция и да се изгради тръба, заобикаляйки България (…). Има вероятност да осъществим (тази идея)”, каза Барков, пояснявайки, че петролопроводът може да бъде прокаран през турска територия.

Заседанието на надзорния съвет по проекта “Бургас-Александруполис” е насрочено за 13 март, допълни Барков.

В началото на февруари „Транснефт“ получи от България 4,7 милиона евро за погасяване на дълга по проекта. Не са платени лихвите по дълга. В края на миналата година общите задължения на България по проекта “Бургас-Александруполис” бяха близо 6 милиона евро, припомня РИА Новости.
“Проблемът с дълга (на България по проекта – бел. ред.) не е изчерпан напълно. Има и щета, нанесена на компания (Транснефт – бел. ред.). Освен това пострада и имиджът ни”, каза още Барков, цитиран от БТА.

„Транснефт“ планира да предяви претенциите си към българската страна, допълни шефът на руската компания, уточнявайки, че това е трудно изпълнимо.

Ръководството на България заяви през декември, че планира да прекрати действието на междуправителственото споразумение по проекта за строителство на трансбалкански петролопровод. Министърът на финансите на България Симеон Дянков съобщи тогава, че правителството е решило да прекрати участието на страната в проекта, определяйки го като неизгоден, отбеляза РИА Новости.

publics.bg

Може да харесате още...