pixel

Три големи фирми са спестили около 1 млн. лв. от данък сгради и такса смет в София

Три големи фирми са спестили около 1 млн. лв. от плащането на данък сгради и такса смет за 2015 г. и по този начин са ощетили бюджета на Столична община.

Съмненията са, че това е станало с помощта на общински служители. По тази причина е сменен почти целия състав на дирекция „Ревизии и събиране на вземанията“ на „Московска“ 33 начело с шефа ѝ, а случаят е предаден на прокуратурата.

Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която представи резултатите от извършените проверки от звеното „Вътрешен одит“ през тази година.

Схемата

Схемата, по която общината е ощетена от трите фирми е чрез намаляване на отчетната стойност на имотите, която е променлива величина, защото зависи от пазара. При фирмени активи се начисляват и амортизационни разходи. Фирмите сами декларират колко имота имат и каква е тяхната оценка пред Столична община.

Задължение на служителите от дирекция „Ревизии и събиране на вземанията“ е да засекат дали тези данни са декларирани по същия начин и във финансовите отчети на фирмите и други документи. Т.е. да направят насрещна проверка, но те не са го сторили по неясни причини, стана ясно от обясненията на Фандъкова.

Разминаването е хванато от други служители, които са на подчинение на зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов. Той сезира звеното „Вътрешен одит“, което прави насрещната проверка и установява, че три големи фирми са посочили други данни за имотите си – земя и сгради в други документи.

Дали общинските служители са извършили нарушение на закона, трябва да каже прокуратурата и затова случаят е предаден на нея, обясни Фандъкова.

Отстранените

Директорът на дирекцията е сменен, други трима са уволнени, а срещу двама се води дисциплинарно производство, каза Фандъкова. Тя отказа да посочи имената както на отстранените, така и на фирмите.

На мястото на пенсионирания бивш директор на дирекция „Ревизии и събиране на вземанията“ е назначен нов след проведен конкурс.

В момента шеф на дирекцията е Методи Мутафчиев, а началник на отдел „Ревизионен контрол“ е Румяна Бенковска, според сайта на Столична община. Отдел „Събиране на вземанията“ все още няма титуляр.

mediapool.bg

Може да харесате още...