Целева помощ за отопление предлагат от КНСБ

Във връзка с увеличените от 1 юли цени на енергията, КНСБ настоява спешно да бъдат приети изменения в Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление. Тогава цените на природния газ се увеличиха с 10.83 процента, на топлоенергия – с около 7,33 %, на електроенергията за домакинствата – средно с 2,3 %.

Експертите на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ са направили разчети за влиянието на новите цени върху необходимите средства за издръжка на живота. Според тях, новите цени ще засегнат най-сериозно най-бедните семейства, и ще нарасне енергийната бедност в цялата страна.

Според анализите на КНСБ разходите на лицата с месечни доходи до 287 лева ще нараснат до 19,2 %, а с доход до 332 лева до 16,7 %. Най-сериозно ще бъда засегнати жителите на столицата, където 61,2 % от жилищата са с парно отопление от централен източник.

КНСБ предлага месечният размер на целевата помощ за отопление да се определя на база левова равностойност на 530 квтч. електроенергия, от които 350 квтч. дневна и 180 квтч. нощна.

От синдиката са изпратили днес писма с предложенията си до министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и министъра на финансите Владислав Горанов.


Вижте също...