Цената на дървата за огрев скача, хората купуват климатици

Дървата за огрев започнаха да поскъпват още преди есента. Кубик сухи дъбови дърва за огрев в Пловдив вече струва 100 лева. Поскъпването разтревожи хиляди пловдивски семейства, които се отопляват с твърдо гориво. От градската управа съветват домакинствата да ползват сухи дърва, които топлят повече и по-малко замърсяват въздуха.

За да изкара зимата, едно средно семейство се нуждае от около 7-8 куб. м. дърва, които в момента струват 800 лева. Миналата година дървата са били 70-75 лева за кубик, а по-миналата – 65.  „Вероятно това е политика на общината – да ни откаже да се греем с дърва. А топлината на живия огън е несравнима,“ коментират пловдивчани. Продават се и букови дърва, по 85 лв за палет.

Заради поскъпването мнозина са се ориентирали към отопление с климатици. Магазините за продажба на такава техника са залети от поръчки. Работниците им не смогват да ги монтират. „Хората търсят уреди среден класоколо 1500 лева. Има и от 600, но мнозина казват, че не са толкова богати, за да си купуват евтина стока“, коментира продавачка от магазин за климатици. По думите ѝ, ако сега се поръча, уредът може да се монтира в дома най-рано в началото на октомври.


Вижте също...