pixel

Цената на природния газ без промяна от 1 октомври, ако петролът се задържи на 50$ за барел

Цената на природния газ без промяна от 1 октомври, ако петролът се задържи на 50$ за барел

Цената на природния газ няма да претърпи промяна през четвъртото тримесечие на тази година, ако котировките на петрола се запазят на настоящето си ниво от 50 долара за баре. Това сочи прогнозата на „Булгаргаз“, обявена пред журналисти, след като КЕВР разгледа доклада за промяна на газовата тарифа от 1 юли.

Регулаторът се съобрази изцяло с искането на „Булгаргаз“ за 1,91% увеличение на цената за третото тримесечие (до 370,21 лв. за 1000 куб. м без ДДС, акциз и цена за пренос) и дори заложи в новата тарифа 50 млн. лв. отчетен от държавната компания недовзет приход за първото тримесечие. На заседанието днес от „Булгаргаз“ обявиха, че нямат възражения по доклада.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов коментира, че ако петролът падне до 45 долара за барел, дори може да се очаква намаление на цените на газа в България, без да се ангажира с процент.

КЕВР ще вземе окончателно решение за цената на синьото гориво за третото тримесечие на 30 юни. Тогава ще бъдат оповестени и новите цени в секторите „Топлоенергетика“ и „Електроенергетика“.

publics.bg

 

Може да харесате още...