pixel

Цените на бензина отново тръгнаха нагоре

Цените на бензина отново тръгнаха нагоре

Два дни след изтичането на едномесечния мораториум върху цените на горивата “ЛУКойл” вдигна стойностите и на едро, и на дребно. По бензиностанциите най-масовият бензин А-95 поскъпна с 5 ст. и вече се продава по 2.41 -2.42 лв. вместо досегашните 2.36 лв.

“Шел” и OMV също търгуват бензина на 2.41 лв. Дизелът засега остава на 2.46 лв. за литър на дребно, информира в днешния си брой вестник “Сега”.

От “Лукойл България” не отговориха дали преговарят за нов мораториум, а от финансовото министерство казаха, че те не водят подобни разговори. В началото на седмицата източници на “Дневник” съобщиха, че споразумението може да бъде удължено.

Бургаската рафинерия оправда по-високите цени с ръста на международните котировки на сорт брент. От веригата ОМВ казаха, че “цените на бензиностанциите им се определят на пазарен принцип, като се вземат под внимание множество фактори – поведението на конкуренцията, международните котировки и други”, информира Дневник.bg.

Поскъпването изпревари с няколко часа поредния протест на гражданите, обединени от интернет сдружението “Сила”, който парализира движението в София. Този път в работен ден.

Наред с искането за ниски цени на бензина и дизела те настояват за либерализация на пазара на горива и засилване на конкуренцията. За протестиращите е недопустимо стойностите на бензина и дизела в редица държави от ЕС да са по-ниски от тези у нас. По-евтини продължават да са горивата в Кипър, Люксембург, Словения и др.

econ.bg

Може да харесате още...