pixel

Цените на петрола отново тръгнаха надолу

opec

Цените на петрола отново тръгнаха надолу, след като Саудитска Арабия обяви през почивните дни, че няма едностранно да намали своето производство, за да защити цените на суровината. Така в началото на търговията в понеделник стойността на нефта намаля с над 1.5%.

Фючърсите на сорт “Брент” с доставка през април се търгуват за 54.46 долара за барел, докато бъдещите доставки на американския лек суров петрол падат с 2.04% към 45.62 долара за барел. Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), част от която е Саудитска Арабия, в петък се понижи до 49.93 долара за барел. В четвъртък един барел от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 50.17 долара.

С оглед солидния спад на цените на нефта от юни 2014 година насам мнозина анализатори очакваха, че в крайна сметка Саудитска Арабия ще ограничи производството си, за да подкрепи цените, както го е правил много пъти в миналото. Страната обаче избра да поддържа стабилно производството си, за да защити пазарния си дял спрямо производителите извън ОПЕК като Русия и САЩ, където добивът се покачва.

“Пазарът определя цените”, заяви в неделя саудитският министър на петрола Али ал-Наими, като добави, че Саудитска Арабия може да обмисли съкращение на своето производството, но само в сътрудничество с производители на петрол, които не са членки на ОПЕК. “Опитахме се, имахме редица срещи и в крайна сметка не успяхме, тъй като страните извън ОПЕК продължават да настояват, че именно ОПЕК трябва да понесе тежестта (на съкращения) и ние се отказваме организацията да носи цялата отговорност”, каза ал-Наими. Той допълни, че картелът държи 30% от световното предлагане.

Ако производството на ОПЕК остане около сегашните равнища и в близост до целта от 30 млн. барела на ден, излишъкът на петролния пазар ще нарасне от 900 000 на 1.3 млн. барела на ден, заявиха анализатори на британската банка Barclays.

Заради по-голямото предлагане и спада на търсенето цените на петрола са намалели с близо 60% от юни 2014 г. до февруари 2015 г. Особено сериозен беше сривът в стойността на суровината в края на миналата година, което доведе и до поевтиняване на горивата. У нас тенденцията започна в началото на 2015 г., когато дизелът и бензинът за първи път от доста време се продаваха за под 2 лв. на литър. В последните седмици обаче стойността на горивата тръгна отново нагоре. В момента литър бензин от масовия А95 се продава по големите вериги бензиностанции за 2.19 лв. Дизелът струва 2.30 лв. за литър, а автогазта се продава за 0.99 лв.

Не е ясно дали поредното поевтиняване на петрола ще доведе до намаление на цените на горивата у нас.

mediapool.bg

Може да харесате още...