Цените на въглерода в ЕС ще продължават да растат

Нов доклад на мозъчния тръст Carbon Tracker посочва, че цените на въглерода в ЕС се очаква да нараснат с над 100% в периода между 2019 и 2023 г. Цените ще се удвоят до около 40 евро за тон в рамките на пет години. Това е темпо, по-бързо от очакваното. В доклада се посочва, че повишаването на цените ще направи преобладаващата част от въглищните и лигнитните електроцентрали в Европейския съюз нерентабилни.

Реформите в Европейската схема за търговия с въглеродни емисии вече насърчиха увеличението на цената на въглерода от 4,38 евро на тон през май 2017 г. до 18,28 евро през август 2018 г. Цените ще достигнат 25 евро на тон края на тази година, прогнозира мозъчният тръст.

“Относно перспективата за по-нататъшно покачване, ние смятаме, че цените са ефективно ограничени до около 50 евро,” коментира Марк Люис от Carbon Tracker. Той очаква, че при тази цена комбинацията от преход към алтернативни горива, по-евтината възобновяема енергия, политическият натиск и продажбата на излишъци от въглеродни квоти в Европа ще постигнат равновесие, което ще ограничи прекомерно високите цени на въглерода.


Вижте също...