Централна гара в София става на 130 години

Днес се навършват 130 години от откриването на Централна гара София. Първата сграда на гарата е проектирана от архитектите Антонин Колар, Богдан Прошек и Тодор Марков и е пусната в експлоатация през 1888 г.

За времето си гара София е била най-внушителната не само в България, но и на Балканите. Сградата е била едноетажна, дълга 96 м. и широка – 12 м., в източната и в западната част е имало втори етаж, а в средата – висок свод над вестибюла, съединен с часовникова кула, която гледа към Витоша.

В нея се помещавали всички служебни канцеларии, а за пътниците имало 3 чакални: първи клас с червени кадифени канапета, втори клас – със зелени, и трети клас – с дървени пейки. В мазето е било парното отделение и банята за персонала. Гарата се е осветявала от газови лампи. До главната врата на перона, под перонния часовник, е имало голяма камбана, а по-късно звънец, който давал три сигнала: първи звънец – за продажба на билети, втори– за качване на пътниците и сбогуване, трети –за тръгване на влака.

Тази сграда на Централна гара е напълно разрушена на 15 април 1974 г., а новата – по проект на арх. Милко Бечев, е открита на 6 септември същата година.

През април 2014 г. започва цялостен ремонт на гарата със средства от ОП „Транспорт“, който приключва в началото на 2016.

Днес по повод на годишнината на гарата в 12 ч. в чакалнята се проведе фолклорен флашмоб. Служители на железницата, ансамбъл „Българани” и пътници отбелязаха годишнината на знаковата сграда с празнични хора.


Вижте също...