pixel

Турция ще тества водни турбини с хоризонтална ос за бързи течения

Агенцията за търговия и развитие на САЩ даде финансиране в размер на  669 875 долара за проучване на техническата и финансова осъществимост на инсталирането на турбини за добив на енергия от свободно течащи води при ВЕЦ Сейхан в Турция.

Финансирането на схемата, която ще се изгради в близост до град Адана, е първата стъпка на агенцията в проучванията за износ на хидрокинетични енергийни системи.

Турбините са разработка на Verdant Energy. Фирмата ще работи с турската компания за добив на електроенергия по проекта, който би трябвало да довело до допълнително производство на електроенергия от свободно течащите потоци след съществуващата пречиствателна станция.

Verdant разработва т. нар. хидрокинетични енергийни системи (KHPS). Тези системи използват турбина с витла с хоризонтална ос, които преобразуват кинетичната енергия на бързо течащите води (> 1 м/сек) в чиста електроенергия от възобновяеми източници. KHPS турбини могат да се поставят за улавяне на енергия от приливите и отливите, в реки и канали. Те стоят под вода и са невидими от брега. Не изискват язовири и водоеми. Засега не е известно как използването им се отразява не биоразнообразието и екосистемите.

greentech.bg

Може да харесате още...