pixel

Турция смята да продаде част от дела си в проекта за газопровода TANAP

Турция смята да предостави за приватизация част от собствения дял в проекта за Трансанадолския газопровод (TANAP), съобщават за Trend от министерство на енергетиката и природните ресурси на Турция.

Делът на Турция в проекта е 20 процента.

Проектът TANAP предвижда транспортиране на природен газ от находището „Шах Дениз” през територията на Турция до границата с Европа. Първоначалната пропускателна способност на тръбопровода се очаква да е 16 млрд.куб метра годишно. Около 6 млрд.куб метра ще бъдат доставяни за Турция, а останалита – за Европа. В бъдеще тръбопровода може да бъде разширен до 31 млрд.куб метра годишно.

„Въпросът за частична приватизация на дела на Турция в TANAP вече е внесен за разглеждане от правителството на страната, твърдят от министерството. – Очаква се през следващата седмица да има ясното по въпроса”

От министерството не уточняват обаче какъв дял от проекта ще бъде предоставен за приватизация.

Преди време министърът на енергетиката и природните ресурси на Танер Йълдъз  съобщи, че Турция смята да увеличи дела си в проекта TANAP от 20 на 30 процента.

Сега дяловото разпределение в проекта TANAP се осъществява по схемата : Турция (20 процента) и Азербайджан (80 процента). След завършването през 2014 г. на процеса на придобиване на дялово участие в проекта от страна на компанията ВР, делът в проекта ще бъде разпределен по следния начин: SOCAR (оператор) – 68 процента, Botas (държавна тръбопроводна компания на Турция) – 20 процента и ВР – 12 процента.

Акционерите на проекта TANAP планират през второто тримесечие на 2014 г. да положат основата на газопровода, а през 2018 г. да го въведат в експлоатация. Стойността на проекта TANAP се оценява на 10-11 млррд.долара.

3e-news.net

Може да харесате още...