pixel

Учени от Австралия счупиха рекорда за PV ефективност

Екип от Университета на Нов Южен Уелс, Австралия, постави нов световен рекорд за енергийна ефективност на соларни фотоволтаични клетки чрез успешното конвертиране на 40,4% от наличната слънчева светлина в електричество. Това, което е още по-забележително е, че рекордът е постигнат чрез използване на комерсиални соларни клетки по нов начин, т. е. „тези подобрения на ефективността са лесно достъпни за соларната индустрия“, обясняват учените.

Рекордът по ефективност е постигнат на открито в Сидни, а след това е независимо потвърден от Националната лаборатория за възобновяема енергия в САЩ. Фотоволтаичната технология, използвана от екипа на UNSW, се различава от конвенционалната технологияна фотосоларните клетки само по едно нещо: използва трикомпонентни соларни клетки. Тези клетки „са в основата на „сандвич“ от различно настроени полупроводници, като всеки един от тях може да хване различна дължина на вълната на слънчевата светлина.“

И така, докато „традиционните методи използват една слънчева клетка, което ограничава преобразуването на слънчевата светлина в електричество до около 33 на сто, по-новата технология разделя слънчевата светлина на четири различни клетки, което повишава степента на преобразуване“, казва Мартин Грийн, професор от UNSW.

Все пак не е много вероятно да видим този конкретен проект да грейва по покривите в скоро време. Системата съчетава елементи от концентрираните слънчеви клетки и електроцентралите с хелиостатни огледала, използвани в проектите за „енергийни кули“. Вече има една австралийска компания, която се е заела с новата технология, и от австралийската Национална асоциация за възобновяема енергия се надяват „да видят тази иновация, разработена на родна земя, да прави следващата крачка – от прототип към пилотни демонстрации“.

greentech.bg

Може да харесате още...