pixel

Учени от Глазгоу намериха нов инструмент за повишаване на PV производителността

Изследователите от Каледонийския университет в Глазгоу (GCU) обявиха създаването на нова технология, за която те твърдят, че може да бъде монтирана в прозорци и фасади, за да увеличи до четири пъти производителността на слънчевите панели.

Д-р Роберто Рамирез-Инигез и екипът му в GCU са патентовали оптичен концентратор, за който казват, че може да влезе в масово производство за по-малко една лира на бройка.

Концентраторът има призми с квадратни краища, които улавят светлината, падаща под различен ъгъл, и след това я насочват към фотоволтаичните клетки. Учените твърдят, че технологията може да бъде от решаващо значение за усилията за интегриране на фотоволтаиката в строителството – при изграждането на енергийни системи за домове и офиси.

Има много изследвания в областта на 2D и 3D концентраторите, признават учените. „Това, което е иновативно в този дизайн, е геометрията, която позволява максимално усилване на двете равнини. Той е компактен и намалява количеството на необходимия материал за съответната PV, следователно намалява разходите за системата“, казва Рамирез-Инигез.

greentech,bg

Може да харесате още...