pixel

Учени откриха колосални сладководни резерви под океанското дъно

Човечеството току-що намери невероятно ценен ресурс, скрит под океанското дъно, много по-ценено от всички изкопаеми горива и минерали. Учените са открили огромни водоносни хоризонти с прясна вода под морето. Изследване, публикувано в списание Nature, разкрива наличието на близо 120 000 кубични мили вода с ниска соленост под Южна Африка, Северна Америка, Австралия и Китай. Тази цифра се равнява на обем, 100 пъти по-голям от всичката прясната вода, използвана от началото на ХХ век досега.

Според ООН, половината от земното кълбо скоро ще се бори да намери чисти източници на питейна вода до 2030 г. Докато някои страни ускоряват работата си по изграждане на инсталации за обезсоляване, откриването на прясна вода под морето може да помогне за облекчаване на водния проблем на нарастващото население на Земята.

Водата е била уловена „в капан“ под земята преди стотици хиляди години, когато океаните не са били толкова дълбоки. Учените предполагат, че дъждовната вода се е процеждала през земята и се е натрупвала във водоносни хоризонти. Когато полярните шапки са започнали да се топят преди около 20 хиляди години, нивото на морето се е вдигнало и слоеве глина или седименти са покрили сладководните хоризонти от солено замърсяване.

Достъпът до новооткритата вода може да се окаже труден. Сондажните дейности са свързани с цял набор от екологични проблеми, увреждане на околната среда и проникване на сол. И все пак, човешката раса може би е намерила жизненоважен нов ресурс, който ще гарантира оцеляването му в бъдеще.

greentech.bg

Може да харесате още...