pixel

Учени откриха „странен нов свят на светлината“

Светлината се смята за добре позната на учените, но според нови открития на Харвардския университет, тя може много повече отколкото се предполагаше. Те са създали инструмент, който може да генерира нови, по-сложни състояния на светлината по съвсем различен начин, съобщава университетът в сайта си.

Използван е методът за т.нар. метаповърхности. Това са материали с наноструктура, която може да пречупва светлината и да я поставя в странни и смятани за невъзможни състояния. Например да се завърти в спирала или да се раздели като вилица. Подобно манипулиране на светлината отваря възможност за използването ѝ за най-различни цели, включително изключително висока резолюция на изображения, молекулярна манипулация и за комуникации.

Новата метаповърхност позволява още по-сложни операции със светлината, изучаване на още нейни възможни състояния, но и изучаване на още приложения на структурна светлина, коментират учените от университета. Те вече са патентовали разработката и са започнали проучвания за нейното комерсиализиране.

Разработката позволява промяна на състоянието на светлината чрез промяна на нейната поляризация. Използва се свойството на светлината да пренася не само кръгова поляризация, например както планета се върти около оста си, но и орбитална инерция, т.е. както планета обикаля около звездата си. Накратко, изобретението позволява управление и манипулация на светлината по начини, които досега не са смятани за възможни.

Сред потенциалните приложения на технологията е молекулярна манипулация и оптични пинцети, които използват светлина, за да местят молекули. „Ако осветим устройството с една поляризация на светлина, това ще създаде поле от определен вид. Ако искаме да променим полето, просто променяме поляризацията на светлината“, коментират учените.

Разработката им може да да промени и доста от фундаменталните разбирания за физиката. Използването на подобни структурирани лъчи може да се приложи в квантовата оптика и квантовата информация, оптична комуникация и др. Потенциалът е голям и според учените разработката може да доведе до неподозирани и неочаквани открития и приложения.

vesti.bg

Може да харесате още...