pixel

Учени открили материал, който поглъща метана

Учени открили материал, който поглъща метана

Учени са открили нов материал, който може да улавя и концентрира метана – един от най-мощните парникови газове. Докато CO2, най-широко срещаният парников газ, може да бъде улавян чрез различни техники, улавянето на метана винаги е било трудно, главно защото той взаимодейства слабо с други материали.

Изследователи от Lawrence Livermore National Laboratory обаче са открили, че различните форми на зеолита – често използван за  пречистване на вода и други индустриални процеси, изглежда много подходящ за тази задача. Причината е, че кристалната структура на материала може да бъде фино „натрошена“ за отделяне на различни видове газ или за приложения за съхранение.

Използвайки компютърни симулации, екипът претърсил база данни с около 100 хиляди различни форми на материала и установил, че няколко от тях изглеждат обещаващи технологично за улавяне на метан. Някои от формите действително съществуват, а други са само теоретични зеолити, които все още не са създадени.

Симулациите показали, че материалът може да улови ниски концентрации на метан от системиет за обезвъздушаване от каменовъглени мини или купища оборски тор. Той може да се концентрира до малко над 5%, което е границата на възпламеняване на този вид газ.

Макар че е в много ранен етап, технологията е потенциално обещаваща, като се има предвид развитието на центровете за добив на природен газ чрез хидравлично разбиване (фракинг), казват учените. Освен това са налице и все повече фактори за мащабни изхвърляния на метан от арктическите ледове, които се топят заради глобалното затопляне.

Макар че зеолитите трудно биха били приложими за улавяне на метан в Арктика, те могат да се приложат в системи за улавяне на газа в каменовъглените мини и при сондажите за природен газ.

greentech.bg

Може да харесате още...