pixel

Учени подобряват термоелектрични материали чрез проста микровълнова фурна

Учени подобряват термоелектрични материали чрез проста микровълнова фурна

Изследователите смятат, че са открили възможно най-евтината машина за производство на материали, които могат да превръщат отпадната топлина в електричество: обикновена микровълнова фурна.

Екип учени от Политехническия институт Ренселър миналата седмица публикува очерк в „Nature Materials“, където се описва подобрен метод за производство на термоелектрични материали. Членовете на екипа са създали и новостартираща компания, която да комерсиализира технологията.

Термоелектричните устройства се използват при преносимите устройства за охлаждане или отопление от типа на системи за отопление на седалките на колата. Те или произвеждат електричество от остатъчна топлина, или използват излишна електрическа енергия за охлаждане. Много учени и инженери се опитват да подобрят ефективността на тези устройства и да намалят стойността им, намирайки им приложение при хладилници без движещи се части или при производство на електроенергия от топлината, излъчвана от тръбите на ауспуха на автомобила или от промишлени инсталации.

Учените от Политехническия институт Ренселър са използвали комбинация от наноструктуриране и третиране на традиционните термоелектрични материали с малки количества сяра. След това в лабораторията те използвали обикновена, евтина микровълнова печка за загряване на материала, постигайки желаната структура и качества само за няколко минути.

Използването на микровълни по време на производството е значимо откритие, тъй като означава, че процесът може да се мащабира и да се използват промишлени микровълнови фурни при много ниска цена, казва Ганпати Раманат, професор в катедра Материалознание и инженерство в Политехническия институт Ренселър и съавтор на доклада. „Ние можем да произведем количества от порядъка на грамове за по-малко от минута, така че процесът е много добър за производство при промишлени мащаби“.

Раманат и колегите му изследователи са подали заявление за патентоване на въпросния метод за производство на наноматериала и са основали компания, наречена ThermoAura, с цел комерсиализиране на своята академична работа.

Според щатското министерството на енергетиката, IBM също има пръст във финансирането на изследванията. Едно от възможните приложения на технологията е отнемането на топлината от компютърните системи и преобразуването й в електричество.

greentech.bg

Може да харесате още...