Учени създадоха прах, който може да помогне в борбата с изменението на климата

Учените от университета във Ватерло в Онтарио, Канада, са създали нов прах, който може да улавя въглероден диоксид, и така да служи като нов инструмент в борбата срещу изменението на климата. Прахът може да филтрира и премахва CO2 от електроцентрали и фабрики, захранвани от твърди горива, преди да бъде изпуснат в атмосферата и е по-ефективен от конвенционалните методи.

Професорът Zhongwei Chen създава този прах в лабораторията си в процес с нов начин за манипулиране на размера и концентрацията на въглеродните пори, като този метод може да има много приложения, включително филтрация на вода и съхранение на енергия. Когато молекулите на СО2 влязат в контакт с повърхността на въглерода, те се задържат към нея. Този процес се нарича адсорбция и тъй като въглеродът е изобилен, евтин и екологично чист, той е идеален за улавяне на CO2. Целта на учените е да подобрят адсорбционните характеристики чрез манипулиране на размера и концентрацията на порите в въглеродните материали.

Така те разработват процес, който използва сол и топлина за извличане на черен въглероден прах от растителна материя. Прахът е съставен от въглеродни сфери, които имат множество пори с диаметър по-малък от една милионна част от метъра. Тъй като порьозността на този материал е изключително висока и благодарение на техния размер, тези пори могат да улавят CO2много ефективно, като производителността им е двойна спрямо досегашната. След като прахът се насити с въглероден диоксид от големи източници като електроцентрали, той може да бъде транспортиран, съхраняван и заровен в подземни геоложки формации, за да се предотврати отделянето на CO2 в атмосферата.


Вижте също...